Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava.           Foto: AFP

Izraelska vojska je u nedjelju granatirala stotine raseljenih Palestinaca koji su pokušavali da se vrate svojim domovima u sjevernom dijelu Pojasa Gaze.

Novinar Anadolu javio je da su izraelske snage granatirale stotine raseljenih Palestinaca tokom njihovih pokušaja da se vrate u sjeverni Pojas Gaze.

Medicinski izvori naveli su da je ubijeno petero Palestinaca, uključujući jednu ženu, a desetine su ranjene dok su pokušavali da se vrate svojim kućama.

Ranije u nedjelju, glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee napisao je na X-u: "Izvještaji o izraelskim vojnim snagama koje dozvoljavaju povratak palestinskog stanovništva u sjeverno područje Pojasa Gaze su lažne i potpuno neosnovane glasine".

Poručio je da "izraelska vojska ne dozvoljava povratak stanovnika, ni kroz ulicu Salah al-Din niti kroz ulicu Al-Rashid".

Adraee je upozorio Palestince da se ne približavaju izraelskim snagama koje djeluju u sjevernom Pojasu Gaze.

"Sjeverni Pojas Gaze je još uvijek ratna zona i nećemo dozvoliti povratak u nju", dodao je Adraee.

Stotine Palestinaca pokušavaju da se vrate u sjevernu Gazu preko ulice Al-Rashid, a vrlo malo njih, sve žene i djeca, uspjelo je doći do sjevernog Pojasa Gaze, javlja novinar agencije Anadolu.

Svjedoci su potvrdili da ih je izraelska vojska tražila da se vrate u južni Pojas Gaze i ispalila na njih dimne bombe kako bi ih spriječila da dođu do sjevera.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijeno je 33.729 Palestinaca.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije