Tokom izraelskih hapšenja, izraelske snage su tukle i zlostavljale Palestince i oštetile njihove domove i imovinu.     Foto: Reuters

Izraelska vojska uhapsila je još 25 Palestinaca u racijama na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćile su u nedjelju palestinske grupe za pitanja zatvorenika.

Prema zajedničkoj izjavi Uprave za pitanja zatvorenika i bivših zatvorenika i Društva palestinskih zatvorenika, sa novim hapšenjima, od 7. oktobra prošle godine izraelske snage su privele 8.575 Palestinaca.

Hapšenja su se uglavnom dešavala u gradovima Nablus, Ramallah, Hebron, Dženin, Jerihon, Qalqilya, Al-Quds (Jerusalem) i Tulkarem, a posebno u gradu Deir al-Ghusun, u kojem su u subotu izraelske snage izvele racije usljed kojih je ubijeno najmanje šestero Palestinaca.

Tokom izraelskih hapšenja, izraelske snage su tukle i zlostavljale Palestince i oštetile njihove domove i imovinu.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Od tada je najmanje 497 Palestinaca ubijeno, a više od 4.950 ranjeno od strane izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali i u Al-Qudsu.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije