Prema uredbi koju je nedavno usvojila desničarska koaliciona vlada koju predvodi Giorgia Meloni, nije svim od 572 migranta na brodu bilo dozvoljeno da se iskrcaju.      Foto: Reuters

Italija je spriječila neke migrante koji su spašeni na moru da se iskrcaju u zemlji, što je, prema svjetskim nevladinim organizacijama, protivno međunarodnom pravu.

Italijanski zvaničnici su kasno u nedjelju dozvolili da se iskrca samo 357 od 572 migranta koji su se nalazili na brodu za spašavanje, izvještavaju lokalni mediji.

Brodu Geo Barents, koji je proteklih sedmica spašavao migrante kroz svoje operacije u Sredozemnom moru i čekao danima na otvorenom moru da Italija odredi sigurnu luku za njihovu evakuaciju, dopušteno je da u nedjelju navečer uplovi u luku Catania.

Prema uredbi koju je nedavno usvojila desničarska koaliciona vlada koju predvodi Giorgia Meloni, nije svim od 572 migranta na brodu bilo dozvoljeno da se iskrcaju.

Kako javljaju lokalni mediji, italijanske vlasti su se ukrcale na brod i procijenile zdravstveno stanje jednog po jednog migranata i dale zeleno svjetlo za iskrcavanje samo njih 357 koji se smatraju ranjivim, dok je ostalih 215 ostalo na brodu.

Ljekari bez granica (MSF), koji upravljaju brodom, u saopćenju su rekli da se operacija spašavanja može smatrati završenom samo kada se svi evakuiraju na sigurno.

Dodaje se da se “selektivno i djelomično iskrcavanje, kako predlažu italijanske vlasti, ne može smatrati legalnim prema konvencijama o pomorskom pravu”.

SOS Humanity poduzima pravne postupke

Italija je ranije u nedjelju dozvolila spasilačkom brodu pod njemačkom zastavom da uđe u luku na Siciliji i iskrca žene, djecu i bolesne migrante.

Humanity-1, kojim upravlja njemačka dobrotvorna organizacija SOS Humanity, uplovio je u luku Catania u pratnji italijanskog čamca obalske straže.

U skladu s posljednjom uredbom o iregularnoj migraciji koju je izdala vlada, italijanske vlasti su izvršile zdravstvene preglede 179 migranata na brodu, a za 35, za koje se navodi da su odrasli muškarci bez zdravstvenih problema, nije bilo dozvoljeno da se iskrcaju.

“SOS Humanity u ponedjeljak poduzima pravne postupke protiv dekreta italijanske vlade i sprečavanja iskrcavanja 35 spašenih ljudi iz #Humanity1! Postupci Italije krše evropski zakon i Ženevsku konvenciju o izbjeglicama”, objavila je nevladina organizacija na Twitteru.

Regija Mediterana između Italije, Malte i Libije posljednjih je godina došla do izražaja kao jedna od neregularnih migracionih ruta koja se često koristi u tranziciji iz Afrike u Evropu.

Umjesto evropskih država, evropske nevladine organizacije obično spašavaju migrante koji zovu pomoć na moru.

Ove nevladine organizacije imaju poteškoća u evakuaciji migranata koje spašavaju s vremena na vrijeme zbog neuspjeha evropskih država da pruže "sigurno utočište".

Migranti koji mogu preći Mediteran ili su spašeni obično završavaju u Italiji, gdje prvi put kroče u Evropu.

Svake godine mnogi migranti poginu pokušavajući preći Mediteran zbog prevrtanja čamaca ili nedostatka vode usljed prenatrpanosti čamaca.

TRT World