Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant nedavno je najavio da je Rafah sljedeća meta vojske, tvrdeći da je to posljednje preostalo uporište palestinske grupe Hamas.           Foto: AA

Ured Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) upozorio je da je neophodno učiniti sve što je moguće kako bi se izbjegla intenzivirana neprijateljstva u gradu Rafahu, na jugu Pojasa Gaze, koja bi mogla dovesti do velikih gubitaka života.

"Možemo upozoriti šta bi se moglo dogoditi s kopnenom invazijom i možemo razjasniti šta zakon kaže i prema međunarodnom humanitarnom pravu, neselektivno bombardovanje gusto naseljenih područja može predstavljati ratne zločine. Da budemo jasni, intenzivirana neprijateljstva u Rafahu u ovoj situaciji mogu dovesti do velikih gubitaka civilnih života i moramo učiniti sve što je u našoj moći da to izbjegnemo", izjavio je Jens Laerke, glasnogovornik OCHA-e u Ženevi.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant nedavno je najavio da je Rafah sljedeća meta vojske, tvrdeći da je to posljednje preostalo uporište palestinske grupe Hamas.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, ubivši najmanje 27.585 Palestinaca i ranivši 66.978. Vjeruje se da je skoro 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Izraelska ofanziva ostavila je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, navode Ujedinjene nacije.

TRT Balkan / agencije