Johansson je potvrdila da "postoji veliki pritisak na neke zemlje članice".       Foto: Reuters

Evropska unija je potrošila više od milijardu eura na zbrinjavanje ukrajinskih izbjeglica i njihovo integrisanje na tržište rada i sistem socijalne pomoći, navodi se u novom izvještaju Evropske komisije objavljenom u utorak.

Specijalni savjetnik Evropske komisije za Ukrajinu Lodewijk Asscher predstavio je izvještaj "Integracija ljudi koji bježe iz Ukrajine u EU" na konferenciji za novinare u Briselu, glavnom gradu Belgije.

Prema dokumentu, 1,097 milijardi eura iz kohezionih fondova EU-a "reprogramirano je za rješavanje situacije" nastale masovnim prilivom ukrajinskih tražitelja azila, posebno kako bi im se obezbijedio smještaj, obrazovanje i socijalna podrška, kao i njihova integracija na tržište rada.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson rekla je da je 16 miliona Ukrajinaca ušlo u EU od početka rata u februaru 2022. godine.

“Jedanaest miliona se vratilo u Ukrajinu, oko milion je produžilo u druge zemlje, uglavnom u Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države”, pojasnila je Johansson.

Dodala je da trenutno četiri miliona Ukrajinaca boravi u zemljama Evropske unije.

Johansson je potvrdila da "postoji veliki pritisak na neke zemlje članice" jer moraju integrisati Ukrajince u svoje društvo i tržište rada.

Poljska i Njemačka su prihvatile milion Ukrajinaca, dok Estonija i Češka imaju još veći omjer po glavi stanovnika, navela je komesarka.

“Potpisano je više od 1,3 miliona ugovora o radu sa ljudima iz Ukrajine iako mnogi od njih rade na poslovima koji zahtijevaju niži nivo obrazovanja i vještina", istakao je povjerenik EU-a za poslove i socijalna prava Nicolas Schmit.​​​​​​

TRT Balkan / agencije