"Uprkos našim žrtvama, Turkiye nikada neće zaboraviti kako je napuštena u svojoj borbi protiv terorističkih grupa koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju", rekao je Erdogan.      Foto: AA

Turkiye nastavlja napore za rješavanje rata između Rusije i Ukrajine, izjavio je u petak predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan, dodajući da će uskoro razgovarati sa predsjednicima obje zemlje.

"Da bih riješio ovu krizu, razgovaraću sa (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom u nedjelju. Isto tako, razgovaraću i sa (ukrajinskim predsjednikom Volodimirom) Zelenskim", rekao je Erdogan na TRT World Forumu u Istanbulu.

Erdogan je rekao da Turkiye želi dodatno ojačati sporazum o koridoru žitarica, u čijem sklapanju je Turkiye pomogla ovog ljeta, "i prema Putinovim riječima, slanje hrane kroz ovaj koridor u nerazvijene zemlje".

Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina 22. jula postigli su dogovor u Istanbulu o izvozu žitarica iz tri ukrajinske luke na Crnom moru, koji je bio blokiran zbog rusko-ukrajinskog rata koji je počeo u februaru. Sporazum o žitu produžen je za još 120 dana, počevši od 19. novembra.

Erdogan je rekao da je Turkiye od samog početka krize provodila intenzivnu diplomatiju po principu da u ratu neće biti pobjednika, dodajući da je Turkiye bila pionir mirovne diplomatije koja će biti primjer svijetu.

"Dok snažno branimo teritorijalni integritet Ukrajine, protivili smo se podsticanju napetosti u regionu iracionalnom politikom prema Rusiji", dodao je Erdogan.

On je, govoreći o borbi protiv terorizma osudio zemlje, uključujući neke članice NATO-a, koje podržavaju i šalju oružje terorističkim organizacijama u sjevernoj Siriji koje prijete Turkiye, kao i regionalnoj stabilnosti.

"Uprkos našim žrtvama, Turkiye nikada neće zaboraviti kako je napuštena u svojoj borbi protiv terorističkih grupa koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju", dodao je on.

TRT World Forum 2022, dvodnevni godišnji događaj, počeo je u petak u Istanbulu, a organizuje ga turska nacionalna televizija TRT.

Skup, koji se ove godine održava pod temom "Mapiranje budućnosti: neizvjesnosti, stvarnosti i mogućnosti", okuplja akademike, novinare, intelektualce, političare i članove civilnog društva iz cijelog svijeta.

TRT Balkan / agencije