Glasnogovornik vojske kapetan Anthony Mualushayi rekao je da su stotine pobunjenika također uhapšene tokom operacija.            Foto: Reuters

Oružane snage Demokratske Republike Kongo ubile su više od 1.000 pripadnika pobunjeničke grupe Savezničkih demokratskih snaga (ADF) od proglašenja opsadnog stanja na teritoriji Beni u provinciji Sjeverni Kivu.

Glasnogovornik vojske kapetan Anthony Mualushayi rekao je da su stotine pobunjenika također uhapšene tokom operacija.

“Tokom opsadnog stanja koje traje izveli smo operacije u različitim dijelovima teritorije Beni protiv naoružanih pobunjenika ADF-a. Do sada smo ubili više od 1.000. Izbrojali smo više od 1.000 tijela u sedam područja gdje smo naišli na pobunjenike ADF-a”, rekao je Mualushayi.

Kako je kazao, uhapsili su 702 pobunjenika i njihove saradnike, uključujući Jordance, Pakistance, Kenijce i Afganistance.

Opsadno stanje u Sjevernom Kivuu stupilo je na snagu 6. maja 2021. godine. Provela ga je Vlada DR Konga kako bi spriječila pobunjenike da ubijaju nevine ljude u selima koja okružuju šume u kojima imaju baze.

Pobunjenici ADF-a su potekli iz Ugande, gdje su željeli zbaciti Vladu predsjednika Yowerija Musevenija, ali ih je ugandska vojska savladala i pobjegli su u šume na istoku DR Konga, odakle su napadali sela, ubijajući civile.

TRT Balkan / agencije