Nakon krunisanja Charles III će biti 40. monarh koji je položio tradicionalnu zakletvu.     Foto: Reuters

Velika Britanija danas svjedoči istorijskom događaju, prvom krunisanju monarha u oko 70 godina, jer će kralj Charles III biti krunisan u Westminsterskoj opatiji u Londonu.

Charles III (74) stupio je na tron 8. septembra prošle godine, a biće krunisan zajedno sa kraljicom Camillom u Westminsterskoj opatiji, mjestu krunisanja u Britaniji od 1066. godine.

Nakon procesije od Buckinghamske palate do crkve, Charles III će primiti krunu svetog Edvarda, napravljenu od 2,2 kilograma čistog zlata, dok će kraljica Camilla nositi modifikovanu verziju krune kraljice Marije, napravljene 1911. godine.

Nakon krunisanja Charles III će biti 40. monarh koji je položio tradicionalnu zakletvu.

Ceremoniji će prisustvovati više od 2.200 gostiju, uključujući šefove država, poznata imena i humanitarne organizacije iz 203 zemlje, kao i članove kraljevske porodice.

Dan nakon krunisanja, u dvorcu Windsor održaće se veliki koncert.

Na koncertu će nastupiti mnogi umjetnici poput svjetski poznate pjevačice Katy Perry, Lionela Richieja i Andrea Bocellija.

Koncert, kojem će prisustvovati 20.000 ljudi iz cijele zemlje i koji će se pratiti uživo u više od 100 zemalja svijeta, biće javni događaj uz učešće volontera iz brojnih humanitarnih organizacija.

TRT Balkan / agencije