Biden je rekao da se Njemačka susrela s nizom poteškoća kao što su povećanje izdataka za odbranu i odmicanje od ruskih izvora energije zbog rata.     Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden sastao seu Bijeloj kući s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, a tom prilikom mu je zahvalio za podršku koju njegova zemlja pruža Ukrajini.

"Puno se toga promijenilo od vaše posljednje posjete", rekao je Biden tokom susreta, alaudirajući na to da je u februaru 2022. godine Rusija nagomilavala svoje trupe na granici s Ukrajinom.

Biden je istaknuo da su tada jasno stavili do znanja da će, ako Rusija nešto poduzme, Sjedinjene Države i Njemačka odgovoriti. Navodeći da su ispunili ovo obećanje, Biden je rekao: "Želim ti zahvaliti, Olafe, na tvom snažnom i dosljednom vodstvu."

Američki predsjednik pohvalio je njemačku vojnu i moralnu pomoć Ukrajini. Biden je rekao da se Njemačka susrela s nizom poteškoća kao što su povećanje izdataka za odbranu i odmicanje od ruskih izvora energije zbog rata.

"Znam da nije bilo lako. Vama je bilo dosta teško", kazao je Biden, dodavši: "Kao NATO saveznici, mi činimo savez jačim i sposobnijim."

Scholz, s druge strane, naglašavajući važnost ujedinjenja u podršci Ukrajini, rekao je sljedeće:

"Mislim da je vrlo važno poslati poruku da ćemo to nastaviti činiti koliko god dugo to trajalo."

Njemački kancelar je naglasio da je ova godina važna zbog prijetnje miru koju predstavlja ruska invazija na Ukrajinu. Navodeći da je transatlantska saradnja dviju zemalja jaka, Scholz je izrazio zadovoljstvo susretom s Bidenom.

TRT Balkan / agencije