Biden je rekao da će SAD nastaviti s isporukom odbrambenog oružja Izraelu, uključujući i njegov sistem protuzračne odbrane, Gvozdenu kupolu.             Foto: Reuters

„Jasno sam dao do znanja Bibiju [Netanyahuu] i ratnom kabinetu da neće dobiti našu podršku, ako zaista krenu na ova naseljena područja [Rafah]," rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden u intervjuu za CNN.

Intervju označava najteže javne komentare Bidena do sada o potencijalnoj izraelskoj vojnoj invaziji i slijedi nakon njegove odluke da privremeno zaustavi isporuku teških bombi Izraelu koje čine 1.800 bombi približno 907,2 kilograma i 1.700 bombi težine blizu 226,8 kg.

"Bombe koje je SAD dostavio Izraelu, a sada su privremeno zaustavljene, korištene su za ubijanje civila. Jasno sam dao do znanja da ako krenu u Rafah – još nisu ušli u Rafah – neću isporučivati oružje," rekao je Biden o oružju koje je SAD dostavljao od oktobra prošle godine kako bi podržao "genocidni" rat Tel Aviva protiv Gaze.

Biden je rekao da će SAD nastaviti s isporukom odbrambenog oružja Izraelu, uključujući i njegov sistem protuzračne odbrane, Gvozdenu kupolu.

"Nastavit ćemo osiguravati sigurnost Izraela u smislu Gvozdene kupole i njihove sposobnosti da odgovore na napade koji su došli iz Bliskog istoka nedavno," rekao je. "Ali, to je jednostavno pogrešno. Nećemo – nećemo isporučivati oružje i granate."

Reakcije iz Izraela

Nakon ove izjave američkog predsjednika, stigle su reakcije iz Izraela.

Izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan reagovao je na izjavu američkog predsjednika Joea Bidena rekavši da je to teška i vrlo razočaravajuća primjedba i da će Izrael morati birati između američkog oružja i ofanzive na Rafah.

"Naravno da svaki pritisak na Izrael naši neprijatelji tumače kao nešto što im daje nadu. Mnogo je američkih Jevreja koji su glasali za predsjednika i za Demokratsku stranku, a sada su neodlučni", rekao je Erdan.

Izraelski krajnje desničarski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir na nalogu na platformi X napisao je da "Hamas voli Bidena".

Glavni opozicioni lider u Izraelu, Yair Lapid, također je reagovao na Ben-Gvirovu objavu.

"Ako izraelski premijer Benjamin Netanyahu danas ne otpusti Ben-Gvira iz kabineta, ugrozit će svakog vojnika u vojsci i svakog građanina u Izraelu", rekao je Lapid.

Podsjetimo, izraelska vojska je u utorak preuzela kontrolu nad palestinskom stranom graničnog prijelaza Rafah na granici s Egiptom, vitalnog puta za humanitarnu pomoć za Gazu.

Taj potez uslijedio je dan nakon što je vojska izdala naredbu za evakuaciju Palestinaca na istoku Rafaha, potez koji se naširoko smatra uvodom u izraelski kopneni napad na grad, u kojem se sklonilo blizu 1,5 miliona raseljenih Palestinaca.

Ogromni dijelovi Gaze nalazi se ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Kršeći privremenu presudu Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napad na Pojas Gaze u kojem je od 7. oktobra prošle godine ubijeno najmanje 34.904 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a ranjeno je 78.514, te je izazvana humanitarna katastrofa.

TRT Balkan / agencije