De Croo je istakao da sankcije koje bi uvela samo Belgija "neće imati mnogo efekta", dodajući da pokušava uvjeriti druge zemlje EU-a da proglase trgovinske sankcije Izraelu.             Foto: AA

Belgijski premijer Alexander De Croo izjavio je da pokušava uvjeriti zemlje članice Evropske unije (EU) da zaustave trgovinu sa palestinskih teritorija koji su pod izraelskom okupacijom.

De Croo je za državni radio "VRT" rekao da je poduzeo inicijativu unutar EU za uvođenje zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda kao što su hurme i maslinovo ulje sa okupiranih palestinskih teritorija.

Istakao je da sankcije koje bi uvela samo Belgija "neće imati mnogo efekta", dodajući da pokušava uvjeriti druge zemlje EU-a da proglase trgovinske sankcije Izraelu.

"Postoji niz država koje su otvorene za razloge koje iznosimo, to su zemlje koje su bile u istoj poziciji kao i mi prije nekoliko mjeseci. Pokušavamo sada ići dalje osim ove grupe zemalja istomišljenika. Mislim da ima smisla da pokušamo uvjeriti druge zemlje po ovom pitanju", kazao je De Croo.

TRT Balkan / agencije