"Vrijeme je da Palestinu učinimo punopravnom članicom UN-a", podvukao je Attaf.     Foto: Reuters

Alžirski ministar vanjskih poslova Ahmed Attaf izjavio je kako je vrijeme da Palestina postane punopravna država članica Ujedinjenih naroda (UN).

Attaf je govorio na sjednici "Bliski istok", održanoj na ministarskom nivou Vijeća sigurnosti UN-a (VSUN), gdje će biti glasano za nacrt rezolucije kojom se zahtijeva punopravno članstvo Palestine u UN-u.

"Vrijeme je da Palestinu učinimo punopravnom članicom UN-a", podvukao je.

Navodeći da bi davanje Palestini punopravnog članstva u UN revitaliziralo mirovni proces, Attaf je naveo da će "rješenje o dvije države biti zaštićeno od opasnosti s kojima se suočava".

"Palestinci imaju historijsko pravo da uspostave vlastitu državu, a Vijeće sigurnosti (UN) suočava se s historijskom odgovornošću da preduzme hitne mjere za implementaciju rješenja o dvije države", dodao je Attaf.

Alžirski ministar vanjskih poslova izjavio je da "okupatorski Izrael insistira na promoviranju iluzije da će se mir u regionu postići na ruševinama palestinske države".

"Više nikome nije tajna da su rat u Gazi, zagušljivi pritisak na Zapadnu obalu i (ilegalna židovksa) naselja faze oživljavanja projekta Velikog Izraela", dodao je.

Palestina je podnijela zahtjev za punopravno članstvo u UN-u 2011. godine, ali ova aplikacija nije dobila potrebnu podršku u Vijeću sigurnosti UN-a. Palestina je dobila "status posmatrača" 2012.

U svojoj izjavi od 2. aprila, stalni predstavnik Palestine pri UN-u Riyad Mansur poslao je pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu i zatražio da se zahtjevi za članstvo ponovo razmotre.

Guterres je također napisao pismo Vijeću sigurnosti UN-a 3. aprila, pozivajući da se zahtjev Palestine stavi na dnevni red.

TRT Balkan / agencije