U drugom krugu izbora, pravo glasa imalo je dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.     Foto: AA

Birališta širom Turkiye zatvorena su u nedjelju u 17:00 sati po lokalnom vremenu (16:00 sati po srednjoevropskom), čime je završeno glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Kako je saopćila Vrhovna izborna komisija Turkiye, birači koji se nađu na biralištima prilikom zatvaranja, moći će iskoristiti svoje građansko pravo.

Više od 64 miliona građana Turkiye s pravom glasa, u drugom krugu biralo je između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua.

U drugom krugu izbora, pravo glasa imalo je dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Partijom pravde i razvoja (AK partija) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Glasanje na biralištima izvan zemlje i na graničnim prelazima, u drugom krugu, počelo je 20. maja.

Glasanje pri diplomatskim predstavništvima Republike Turkiye u inostranstvu, u ukupno 73 zemlje, završeno je u srijedu. Glasanje na graničnim prelazima trajalo je sve do zatvaranja redovnih birališta, danas do 17 sati.

Prema najavi Vrhovne izborne komisije Turkiye, prvi preliminarni i nezvanični rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora biće objavljeni danas, nakon zatvaranja birališta.

TRT Balkan / agencije