Donacije prikupljene putem kampanje biće uplaćene AFAD-u.      Foto: AA

U okviru masovne kampanje pomoći "Turkiye kuca jednim srcem" prikupljeno je više od 115 milijardi turskih lira, odnosno 6,1 milijardi dolara za žrtve razornih zemljotresa koji su 6. februara pogodili jug zemlje.

Kampanja se u srijedu uveče emitovala na 213 nacionalnih i međunarodnih televizijskih kanala, kao i na 562 radijska kanala.

Kampanji su se odmah odazvale brojne poznate ličnosti, uključujući političare, sportiste i umjetnike, koji su donirali značajna sredstva za ljude u područjima pogođenim zemljotresom.

Centralna banka Turkiye je uplatila najveću donaciju u iznosu od 30 milijardi turskih lira (1,6 milijardi dolara), a potom slijede Ziraat banka sa 20 milijardi lira (milijarda dolara), Vakif banka 12 milijardi lira (637 miliona dolara) i Halk banka sa sedam milijardi lira (371,3 miliona dolara). Turski GSM operateri Turkcell i Turk Telekom donirali su 185,6 miliona dolara, odnosno 106 miliona dolara.

Turski konglomerati Cengiz Holding i Kalyoncular Holding donirali su 132,6 miliona dolara, odnosno 50,4 miliona dolara.

Kompanija Baykar i avioprevoznik Turkish Airlines donirali su po 106 miliona dolara.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, članovi Vlade, lideri opozicionih stranaka i mnoge poznate ličnosti dale su velike donacije kampanji.

Bh. fudbaler Edin Višća koji igra u turskom Trabzonsporu donirao je također 100.000 eura za pomoć nastradalima u zemljotresu.

Donacije prikupljene putem kampanje biće uplaćene državnoj Upravi za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) i turskom Crvenom polumjesecu.

TRT Balkan / agencije