Na dnevnom redu razgovora biće i regionalni i međunarodni razvoj.     Foto: AFP Archive

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak će boraviti u jednodnevnoj posjeti glavnom gradu Grčke Atini kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima.

Erdogan i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis kopredsjedavat će petim sastankom Savjeta za saradnju na visokom nivou Turkiye i Grčke na kojem će se razmotriti svi aspekti bilateralnih odnosa i pozabaviti koracima za unapređenje saradnje, navodi se u saopštenju Direkcije za komunikacije pri predsjedništvu Turkiye.

Na dnevnom redu razgovora biće i regionalni i međunarodni razvoj.

"U okviru posjete očekuje se i potpisivanje različitih sporazuma i memoranduma o razumijevanju, koji bi ojačali ugovornu osnovu bilateralnih odnosa", dodaje se u saopštenju.

Turkiye i Grčka su iskusile burne odnose tokom godina. Iako je 2021. došlo do određenih poboljšanja, nekoliko pitanja ostaje neriješeno između dvije susjedne zemlje.

Turkiye, članica NATO-a više od 70 godina, protestovala je zbog ponovljenih provokativnih akcija i retorike Grčke u regiji posljednjih godina, uključujući naoružavanje ostrva u blizini turskih obala koja su demilitarizovana prema dugogodišnjim sporazumima, navodeći da takvi potezi osujećuju napore u dobroj namjeri ka miru.

TRT Balkan / agencije