Utvrđeno je da je Hesenzade bio u kontaktu sa vođama PKK/KCK-a Cemilom Bayikom i Duranom Kalkanom, kao i da je bio uključen u napore regrutovanja za terorističku grupu.           Foto: AA

Turska nacionalna obavještajna organizacija (MIT) neutralizirala je Barzana Hesenzadea odgovornog za iransku koordinaciju omladinskog krila terorističke organizacije PKK/KCK u operaciji u susjednom sjevernom Iraku, tvrde sigurnosni izvori u četvrtak.

MIT je u ruralnom području regije Qandil identificirao lokaciju Barzana Hesenzadea, kodnog imena "Tolhildan Kandil", koji se pridružio terorističkoj organizaciji 2016. godine.

Takođe je utvrđeno da je Hesenzade bio u kontaktu sa vođama PKK/KCK-a Cemilom Bayikom i Duranom Kalkanom, kao i da je bio uključen u napore regrutovanja za terorističku grupu.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koju su Turkiye, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija označile kao terorističku organizaciju, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad.​ ​​​

TRT Balkan / agencije