"Turski vojnici su u posljednja tri mjeseca neutralizirali 340 terorista", rekao je Akar.      Foto: AA

Ministar odbrane Republike Turkiye Hulusi Akar izjavio je kako su snage sigurnosti njegove zemlje u posljednja tri mjeseca neutralizirale 340 terorista.

"Odlučni smo i sposobni spasiti našu naciju od ove nevolje koja već 40 godina muči našu plemenitu naciju. Turski vojnici su u posljednja tri mjeseca neutralizirali 340 terorista", rekao je Akar.

Dodao je kako će odlučno nastaviti borbu protiv terorizma.

"Odlučni smo neutralizirati sve teroriste, bez obzira na to ko stoji iza njih, ko im daje oružje, helikoptere, municiju ili novac", rekao je Akar tokom posjete južnoj pokrajini Hatay, gdje se sastao s građanima pogođenim nedavnim zemljotesima.

Rekao je da je jedina meta Ankare terorizam koji prijeti granicama i nacionalnoj sigurnosti zemlje.

Turske snage sigurnosti koriste izraz "neutralizirati" kako bi označile da su teroristi ubijeni, povrijeđeni ili živi zarobljeni.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koja se nalazi na popisu terorističkih organizacija od Turkiye, Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i dojenčad. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

TRT Balkan / agencije