Zračnim napadima su pogođeni ciljevi terorista u regijama Hakurk, Qandil i Gara.        Foto: AA

Turski borbeni avioni u nedjelju su uništili 20 ciljeva terorističke grupe PKK i "neutralizirali" brojne teroriste u zračnim napadima na skrovišta te terorističke grupe u sjevernom Iraku u blizini turske granice, objavilo je Ministarstvo nacionalne odbrane.

Udari su pokrenuti kako bi se neutralizacijom PKK-a i drugih terorističkih elemenata "eliminisali teroristički napadi na naš narod i snage sigurnosti iz sjevernog Iraka" i kako bi se očuvala sigurnost granica, u skladu sa pravima Turkiye na samoodbranu koja proizilaze iz člana 51. Povelje UN-a, navodi se u saopštenju.

Zračnim napadima su pogođeni ciljevi terorista u regijama Hakurk, Qandil i Gara.

U saopštenju se navodi da su poduzete sve mjere kako bi se spriječila šteta nedužnih civila, prijateljskih elemenata, istorijskog i kulturnog dobra i životne sredine.

Teroristi PKK-a se često kriju preko granice u sjevernom Iraku kako bi planirali terorističke napade u Turkiye.

Turske vlasti koriste izraz "neutralizirati" kako bi implicirale da su se teroristi o kojima je riječ predali, da su ubijeni ili zarobljeni.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koju su SAD, EU i Turkiye označili kao terorističku grupu, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad.

TRT Balkan / agencije