Iz Ministarstva odbrane Turkiye su rekli kako se pomno prate zbivanja na Balkanu, regiji s kojom Turkiye ima zajedničke povijesne i kulturne vrijednosti. / Photo: AA

Ministarstvo odbrane Turkiye izvijestilo je da je nakon događaja na Kosovu, na zahtjev Komande združenih snaga NATO-a, raspoređen bataljon turskih specijalaca, te su počele pripreme da se turski vojnici prebace u kasarnu "Sultan Murat" na Kosovu do 5. juna.

U saopćenju Ministarstva u povodu razvoja događaja na Kosovu, navodi se da Turkiye nastavlja doprinositi regionalnom i globalnom miru i stabilnosti u okviru svojih misija UN-a, NATO-a, EU-a i OSCE-a te bilateralnih odnosa.

U tom kontekstu pomno se prate i zbivanja na Balkanu, regiji s kojom Turkiye ima zajedničke povijesne i kulturne vrijednosti.

"Turkiye zauzima konstruktivan stav i poziva na suzdržanost strana te da se nedavni događaji na sjeveru prijateljskog i bratskog Kosova, koji štete regionalnoj sigurnosti i stabilnosti, riješe dijalogom", saopćeno je iz Ministarstva odbrane Turkiye.

"Nakon događaja na Kosovu, bataljon specijalaca pridružen našoj komandi 65. mehanizirane pješačke brigade (Luleburgaz), koji je prethodno bio dodijeljen NATO snagama na Kosovu, dodijeljen je kao rezervna jedinica, na temelju zahtjeva NATO Komande snaga/Napulj (Italija). Počele su neophodne pripreme za prebacivanje naše jedinice u kasarnu "Sultan Murat" na Kosovu do 4-5 juna. 2023", navodi se u saopćenju.

TRT Balkan / agencije