Turska rivijera nudi sve aktivnosti i iskustva koje očekujete od putovanja.     Foto: AA

Zbog svog izuzetnog spoja prirode, povijesti i kulture, Mediteranska obala Turkiye poznatija kao Tirkizna obala ili Turska rivijera, svake godine privlači milione domaćih i međunarodnih posjetilaca.

Poznato širom svijeta po besprijekornim plažama, toplom suncu i tirkiznom moru, područje turistima nudi više od toga – gotovo sve aktivnosti i iskustva koje očekujete od putovanja: od prirodnih ljepota plavog i zelenog, povijesnih starih gradova i građevina, prepoznatljive kulinarske tradicije do izleta od planinarenja do ronjenja, objavio je Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini.

Turska rivijera svake godine privlači milione domaćih i međunarodnih posjetilaca.     Foto: AA Others

Uzbudljive atrakcije Antalije

Prvo ime koje asocira na obalu Sredozmenog mora je Antalija, biser Turske rivijere. Grad je poznat po svojih 229 plaža, nizu historijskih znamenitosti, ali je i sportski raj. Ljubitelji prirode istražuju zadivljujuće pećine Karain, Dim i Damlataš. Unutar granica antalijske pokrajine leže neke od svjetskih planinarskih staza koje oduzimaju dah uključujući Likijski put, stazu Pisidia Heritage i druge.

U antalijskom mjestu Kaš nalazi se jedna od 10 najboljih ronilačkih lokacija na svijetu. Među aktivnostima koje ovdje morate isprobati su paraglajding i drugi vodeni sportovi. Belek je, sa druge strane, poznat po svojim vrhunskim golf terenima.

Belek je poznat po vrhunskim golf terenima.     Foto: AA AA

Vrtovi ruža i lavande u Isparti

U blizini Antalije nalazi se i turska jezerska oblast koja privlači svojim prirodnim čudima. Ova regija, koja obuhvata područje unutar granica provincija Afjonkarahisar, Antalija, Burdur, Isparta i Konja i ima 16 jezera, uključujući Akšehir, Burdur, Beyšehir, Eirdir, Kovada i Salda, nazvana je jednim od "50 najboljih mjesta za putovanje u 2023" koju preporučuje travel magazin “Travel + Leisure“ kao destinaciju s kulturnim bogatstvom.

Ovo područje možete posjetiti na putu za Antaliju i uživati u tektonskim jezerima i povijesnim rimskim lokalitetima. U jezerskom okrugu, u Isparti, primarno je područje uzgoja ruža i lavande. Mirisna Isparta pruža mir i uzbuđenje kroz ljubičaste nijanse polja lavande koja su čest motiv svjetskih fotografija, navodi se u saopštenju.

Isparta je poznata po vrtovima ruža i lavandi.       Foto: AA AA

Mediteranska kulinarska avantura

Jedna od najraznovrsnijih gurmanskih tradicija u Turkiye je mediteranska kuhinja u kojoj ljubitelji pronalaze razne specijalitete. Posebno mjesto pripada ribi i plodovima mora uz jela od povrća s organskim maslinovim uljem, mesnim jelima i domaćim začinima.

Tradicionalni restorani rivijere nude svježa riblja i mesna jela: predjela poput slanog bonita i pijaza (salata sa grahom, lukom, začinima), glavna jela kao što je tantuni-kebab i deserte yanik dondurma (sladoled s blago zagorenim mlijekom) i vrućom poslasticom kunefe.

TRT Balkan / agencije