Akar je istakao da je PKK/KCK/YPG nedavno gađala civilna naselja i izvela podle napade na nevine građane, uključujući djecu, žene, učenike i nastavnike.     Foto: AA

Turkiye je upozorila zemlje saveznice da ne podržavaju terorističku organizaciju PKK/KCK/YPG iz bilo kojeg razloga, uključujući i izgovor borbe protiv terorističke organizacije Daesh/ISIS, izjavio je u četvrtak turski ministar odbrane Hulusi Akar.

"U nedavnim razgovorima sa savezničkim državama, upućena su im neophodna upozorenja i podsjetili smo ih da ne podržavaju PKK/KCK/YPG, terorističku organizaciju koja napada naše granice i naš narod", rekao je Akar novinarima te dodao:

"Rečeno im je da ne dopuštaju korištenje vlastite zastave i uniformi koje će otežati da se razlikuju od terorista, te da prekinu sve odnose s terorističkim organizacijama što je prije moguće".

Istakao je da je PKK/KCK/YPG nedavno gađala civilna naselja i izvela podle napade na nevine građane, uključujući djecu, žene, učenike ili nastavnike.

"Neprihvatljivi su stavovi onih koji terorističku organizaciju Daesh/ISIS posmatraju kao opasnost sa udaljenosti od hiljade kilometara, o našim mjerama protiv terorističkih organizacija koje ciljaju naša civilna naselja, uključujući škole, i masakriraju naše nevine ljude", dodao je Akar.

Komentarisao je i američke izjave o mogućoj kopnenoj operaciji Turkiye u Siriji.

"Tražili su od nas da to preispitamo. Također smo im objasnili naša osjetljiva pitanja i tražili da se obećanja održe. Naglasili smo da bi nas trebali razumjeti", rekao je turski ministar odbrane.

Turske snage su u jutarnjim satima 20. novembra pokrenule operaciju "Kandža - mač", prekograničnu zračnu operaciju protiv terorističke organizacije YPG/PKK koja ima ilegalna skrovišta preko iračke i sirijske granice gdje planiraju napade na tursko tlo.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan također je nagovijestio kopnenu operaciju u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji kako bi se eliminisala prijetnja terorizma.

Zračna antiteroristička operacija "Kandža - mač" uslijedila je nakon terorističkog napada kojeg su teroristi PKK/YPG-a izveli 13. novembra u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal i u kojem je ubijeno šest osoba, a 81 je povrijeđena.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turkiye, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

TRT Balkan / agencije