Usred niza napada pristalica terorističke grupe PKK u Evropi Turkiye je pozvala evropske zemlje na hitnu akciju, navodeći da očekuje da privedu napadače pravdi.      Foto: AA

Usred niza napada pristalica terorističke grupe PKK u Evropi Turkiye je u srijedu pozvala evropske zemlje na hitnu akciju, navodeći da očekuje da dotične zemlje privedu napadače pravdi.

Kasno u utorak, pristalice PKK-a izvršile su napad na ulaz u Generalni konzulat Turkiye u Hanoveru u Njemačkoj. Nema poginulih ili povrijeđenih, ali je pričinjena šteta na zgradi koju su njemačke bezbjednosne službe dužne zaštititi kao zvanično predstavništvo Turkiye u toj zemlji.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da su nakon napada, kontaktirani njemački zvaničnici, kao i da su ih podsjetili da su odgovorni za „sigurnost naših građana i diplomatskih misija, te da se ne smiju tolerisati provokacije protiv turske zajednice u Evropi“.

"Teroristička organizacija PKK, sada stjerana u ćošak, intenzivira svoje akcije protiv turske zajednice u Evropi. Zahvaljujući zdravom razumu naših građana ove provokacije nisu dovele do ozbiljnijih incidenata“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye je naglasilo: "Očekujemo da dotične zemlje pokažu nultu toleranciju prema akcijama pristalica terorističke organizacije i da počinioce privedu pravdi što prije“.

Napad na konzulat, koji se dogodio tokom marša pristalica terorističke PKK, uslijedio je nakon sličnih akcija proteklih dana u Hamburgu i Belgiji, uključujući napade na lokalne Turke.

PKK je separatistička teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Iako je zvanično zabranjena u Evropskoj uniji i pojedinačnim državama članicama, u praksi je terorističkoj PKK dozvoljeno da protestuje, prikuplja sredstva za svoju terorističku kampanju i prijeti ili napada lokalno stanovništvo u evropskim zemljama.

Turkiye oštro osuđuje toleranciju prema terorističkoj grupi PKK i njenim pristalicama u Evropi.

TRT Balkan / agencije