Ističući da je Turkiye na 25. mjestu po rezervama litijuma i da će potražnja za litijem rasti korištenjem visokotehnoloških proizvoda, Senturk je kazao da će taj trend neizbježno rasti dok se ne nađe ekonomičnija alternativa.            Foto: AA

Predsjednik Udruženja investitora u geotermalne elektrane (JESDER) Ufuk Senturk izjavio je da su dosadašnje investicije u izgradnju geotermalnih elektrana (GPP) u Turkiye dostigle sedam milijardi dolara, a da će sa planiranim investicijama taj iznos za pet godina dostići 15 milijardi dolara.

Turski sektor geotermalne energije ističe se svojim inovativnim tehnologijama, što privlači veliki interes stranih investitora za ovu oblast.

Tehnike bušenja koje se koriste za proizvodnju geotermalne energije, integrirani sistemi koji omogućavaju korištenje geotermalne energije u područjima kao što su grijanje i hlađenje, kao i proizvodnja električne energije i tehnologije skladištenja su među inovativnim tehnologijama koje se ističu u ovom turskom sektoru.

Predsjednik JESDER-a Senturk rekao je za Anadolu da se najnovije svjetske tehnologije koriste u investicijama u GPP u Turkiye.

Ističući da iskustvo stečeno u turskim investicijama u GPP u posljednjih 15 godina predstavlja važan primjer za investitore, Senturk je rekao da će sa sve većim interesom stranih investitora za sektor i smanjenjem troškova, ulaganja u geotermalne elektrane u Turkiye dostići nivo od 4.000 megavata električne energije (MWe).

“S obzirom da će se geotermalna tehnologija razvijati i pojeftiniti u budućnosti, ova investicija će se još više povećati. Fokusiranje na domaću proizvodnju u sektoru geotermalne energije i razvoj domaće tehnologije znači rješavanje velike stavke troškova za investitore“ rekao je Senturk.

Ističući da se GPP ističu kao “najčistije“ elektrane u pogledu proizvodnje električne energije bez otpada, Senturk je rekao te elektrane nemaju nikakav otpad koji je štetan za okolinu.

“Sva naša bušenja se izvode sa vrhunskim tehnologijama i u skladu sa ekološkim zakonodavstvom. Naša bušenja su na dubinama između 2.500 i 5.000 metara, a njeni prosječni troškovi su između tri i šest miliona dolara“, pojasnio je Senturk.

Turkiye zauzima 25. mjesto po rezervama litijuma

Što se tiče litijuma dobijenog iz postrojenja za proizvodnju geotermalne energije, Senturk je rekao da izvlačenje litijuma iz fluida varira u zavisnosti od geohemijske strukture polja.

“Iz tog razloga, da bi se dobili pouzdani podaci, studije moraju biti sprovedene na regionalnom osnovu i rezerve koje se mogu dobiti moraju se detaljno izračunati prema terenu“, rekao je.

Ističući da je Turkiye na 25. mjestu po rezervama litijuma i da će potražnja za litijem rasti korištenjem visokotehnoloških proizvoda, Senturk je kazao da će taj trend neizbježno rasti dok se ne nađe ekonomičnija alternativa.

“Neizbežno je da će se ovakva situacija nastaviti sve dok se ne budu ekonomičnije nabavili novi materijali koji mogu zamijeniti litijum. Među studijama u kojima se istražuju rudnici i minerali u okviru Ministarstva energetike i prirodnih resursa Turkiye nalaze se i studije koje imaju za cilj dobijanje vrijednih minerala. Prateći ove projekte utvrđujemo potencijal i činimo ga industrijski upotrebljivim. Ako to uspijemo postići, bićemo u povoljnoj poziciji i u smislu skladištenja energije i izvoznih proizvoda. Geotermalni resursi, koji se mogu koristiti u desetinama sektora od proizvodnje električne energije do plemenitih metala i vađenja minerala, igrat će važnu ulogu u budućnosti Turkiye“, istakao je Senturk.

Dodaje da trenutno 65 licenciranih GPP-a pruža uslugu u Turkiye sa instaliranom snagom od 1.691 megavata.

“Elektrane osnovane u ovim oblastima plaćaju državi godišnju uplatu od približno 600 miliona dolara, uključujući porez na dodatnu vrijednost, korporativni porez, porez po odbitku, premije institucija socijalnog osiguranja, državni udio i plaćanje naknade za prenos. S druge strane, u izgradnja naših elektrana u ovoj fazi koristi se 70 posto domaćih mašina i komponenti. Fokusiranje na domaću proizvodnju i razvoj domaće tehnologije znači rješavanje velike troškovne stavke za nas investitore“, zaključio je Senturk.

TRT Balkan / agencije