Trenutno se montiraju stambeni kontejneri i montažne kuće koje je konvoj Crvenog Križa FBiH dovezao u Turkiye i tu će biti smješteno više od 100 ljudi.     Foto: AA

U turski Hatay i Kahramanmaras stigao je drugi konvoj humanitarne pomoći Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine s robom za uspostavljanje kampova za prihvat osoba koje su ostale bez svojih domova nakon prošlomjesečnih razornih zemljotresa na jugu Turkiye.

Jedan dio konvoja isporučen je u Hatayu gdje se delegacija Crvenog križa Federacije BiH sastala sa Baranom Akarom, voditeljem svih operacija Turskog Crvenog polumjeseca u Hatayu.

Drugi dio konvoja koji čini 33 stambena kontejnera sa pratećom opremom i osam montažnih kuća isporučen je u Kahramanmaras gdje se tokom dana vrši i montaža ove donacije.

"Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo na licu mjesta vidjeli kako robe koje smo dopremili zaista pomažu. Trenutno se montiraju stambeni kontejneri i montažne kuće koje je naš konvoj dovezao i tu će biti smješteno više od 100 ljudi. Upravo je ovo pokazatelj da je neophodno pomagati institucionalno, ali i kolika je snaga Međunarodnog Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca", istakao je Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini.

Husein Kličić, predsjednik Crvenog križa Federacije BiH, zahvalio se svim donatorima, ovog puta posebno Općini Kalesija, koji im pomažu da pomognemo na što bolji i brži način.

Delegacija Crvenog križa Federacije BiH predvođena predsjednikom i generalnim sekretarom boraviće u Turkiye još dva dana, gdje će nastaviti sa posjetama područja koje je pogodio zemljotres te će imati još niz sastanaka sa predstavnicima turskog Crvenog polumjeseca kako bi na što bolji način mogla pomoći stanovništvu te zemlje.

Inače, humanitarna pomoć u drugom konvoju prikupljana je na osnovu potreba Crvenog polumjeseca Turkiye, kao što je to bio slučaj i prvi put i kao što će to biti slučaj za treći konvoj, čiji je polazak planiran za naredni mjesec.

Iz Crvenog križa FBiH podsjećaju da se tokom mjeseca marta provodi i kampanja "NISTE SAME za žene i djevojke u Turskoj i Siriji", čiji je cilj prikupiti što više higijenskih paketa. Paket podrške može se ostaviti u svim lokalnim organizacijama Crvenog križa širom Federacije BiH.

Također, Crveni križ u Bosni i Hercegovini od samog početka pokrenuo je humanitarni broj 17023 putem kojeg se mogu donirati 2 KM za stanovnitšvo ugroženo usljed zemljotresa u Turkiye i Siriji, te otvorio namjenski žiro račun 1340011130004680 kod ASA Banke d.d. Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1/A 71000 Sarajevo za uplate donacija (primalac Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Kranjčevićeva 2, 71000 Sarajevo).

Od početka akcije, putem žiro-računa i humanitarnog broja do sada je prikupljeno oko 500.000 KM.

TRT Balkan / agencije