"Naše vlasti su osigurale sve vidove saradnje kako bi posmatračke misije na pravi način obavljale svoje aktivnosti", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.           Foto: AA

Ukupno 489 međunarodnih izbornih posmatrača pratilo je izbore u Turkiye 14. maja, a turske vlasti su osigurale "sve vrste saradnje", saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Izbori su obavljeni u skladu s obavezama Turkiye u okviru Vijeća Evrope (CoE) i Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS), navodi se u saopštenju ministarstva u utorak.

Navedene organizacije pozvane su da prate predsjedničke i parlamentarne izbore održane u Turkiye u nedjelju. Osim toga, na njihov zahtjev, delegacije Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC), Organizacije turskih država (TDT), Parlamentarne skupštine turskih država (TURK PA) i Mediteranske parlamentarne skupštine prisustvovale su radi posmatranja izbora.

“Naše vlasti su osigurale sve vidove saradnje kako bi posmatračke misije na odgovarajući način obavljale svoje aktivnosti”, navodi se u saopštenju.

"U izvještajima ovih delegacija se također vidi da su izbori održani u skladu sa standardima slobodnih demokratskih izbora i uz uzorno učešće u OEBS-u i geografiji CoE", dodaje se.

Međunarodni posmatrači su različitim izjavama potvrdili da su izbori bili "sigurni, transparentni, slobodni, pošteni i u skladu s međunarodnim standardima".

TRT Balkan / agencije