Nova platforma za digitalne vijesti, TRT Espanol, počinje s radom 26. aprila.             Foto: TRT World

Turski državni servis TRT će biti domaćin pokretanja TRT-a na španjolskom jeziku (TRT Espanol) i prvog Samita emitovanja za špansko govorno područje u Istanbulu 25. i 26. aprila, s ciljem promoviranja glasa zemlje na globalnom nivou.

Na samitu će biti predstavljeno pokretanje digitalne platforme za vijesti TRT Espanol, označavajući njeno zvanično uključivanje u emitovanje.

Samitu će prisustvovati 17 generalnih direktora, 21 novinar i 16 izvršnih direktora iz 18 špansko govornih zemalja, kao što su Španija, Meksiko, Kolumbija, Argentina, Peru, Venezuela, Gvatemala, Ekvador i Bolivija.

Osim toga, 40 latinoameričkih i španskih studenata koji studiraju u Turkiye će sudjelovati na Samitu.

Samit će započeti radionicom za novinare iz špansko govornih zemalja 25. aprila.
Radionica "Međunarodno novinarstvo", fokusirat će se na teme kao što su nepristrasno novinarstvo, javna očekivanja, međunarodni odnosi i politički utjecaj medija, te poticati rasprave i razmjenu ideja.

Teme panela na Samitu

Događaj će početi govorom direktora za komunikacije Predsjedništva, Fahrettina Altuna, i generalnog direktora TRT-a, Mehmeta Zahida Sobacija.

Nakon pokretanja TRT Espanol, u popodnevnim satima 26. aprila održat će se različiti paneli s iskusnim govornicima.

Paneli će biti organizirani pod sljedećim naslovima: "Jačanje međusobnog razumijevanja putem TV serija: Turkiye i španjolske govorne zemlje", "Tursko-španjolski odnosi iz perspektive javne medijske usluge: zajednička vizija i mogući budući izazovi" i "Promjenjivi izgled globalnog tijeka vijesti: Pojačavanje glasa španjolskih govornih zemalja za globalno razumijevanje i jednakost".

Povezivanje kulturnih sfera

Pod sloganom "Mjesto gdje su ljudi važni", TRT Espanol ima za cilj spojiti dvije kulturne sfere s neovisnom vizijom vijesti, predstavljajući globalne događaje s jedinstvenom perspektivom.

Pružit će ekskluzivne vijesti i sadržaj španskom auditoriju, glavnom govornom jeziku u više od 20 zemalja širom svijeta.

Također će okupiti više od pola milijarde ljudi, ističući razlike, kulture, inovacije i bogatstvo kroz jedinstvene priče. Ovaj snažan glas će odjekivati iz Turkiye prema Latinskoj Americi, Španiji i svijetu.

TRT Balkan