Ističući važnost pozivanja Izraela na odgovornost za kršenje međunarodnog prava u Gazi, Kontakt grupa Arapske lige je naglasila potrebu za stvaranjem ozbiljnih političkih uslova za uspostavljanje palestinske države po liniji iz 1967. godine.    Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Turkiye Hakan Fidan održao je razgovore u Oslu, radeći na okončanju rata u Gazi i postizanju trajnog mira, u saradnji s Organizacijom islamske saradnje (OIC) i Kontakt grupom Arapske lige.

Prema diplomatskim izvorima, u posjeti su bili ministar vanjskih poslova Palestine Riyad al-Maliki, premijer i ministar vanjskih poslova Katar Šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisal bin Farhan al-Saud, ministar vanjskih poslova Jordana Ayman Safadi, generalni sekretar OIC-a Hissein Brahim Taha i članovi Kontakt grupe.

Sastanku su prisustvovali premijer Norveške Jonas Gahr Store, ministri vanjskih poslova Belgije, Danske, Nizozemske, Švedske, Islanda, Luksemburga i Norveške, kao i Jukka Salovaara, stalni državni sekretar ministarstva vanjskih poslova Finske.

Sastanak je pozvao na hitan i potpuni prekid vatre u Gazi, zaštitu civila i nesmetan ulazak hitne humanitarne pomoći u opkoljenu Gazu.

Ističući važnost pozivanja Izraela na odgovornost za kršenje međunarodnog prava u Gazi, Kontakt grupa Arapske lige je naglasila potrebu stvaranja ozbiljnih političkih uslova za uspostavljanje palestinske države po uzoru na 1967. godinu.

Tradicionalno, među zemljama koje pružaju najviše humanitarne pomoći kriznim regionima, skandinavske i zemlje Beneluksa, zajedno sa Kontakt grupom, imaju uticajnu poziciju u međunarodnom pravu i humanitarnom pravu.

Prethodni sastanci Kontakt grupe

Kontakt grupa je u protekle četiri sedmice održala sastanke u Pekingu, Moskvi, Londonu, Parizu, Barceloni, New Yorku, Washingtonu, Ottawi i Ženevi.

Grupa je učestvovala na 8. Regionalnom forumu za Mediteran o Gazi u Barseloni 27. novembra i prisustvovala sastanku Vijeća sigurnosti UN-a na ministarskom nivou u New Yorku 29. novembra, gdje se razgovaralo o najnovijim dešavanjima u Gazi.

TRT Balkan / agencije