Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan i zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Iraka Fuad Huseyin sastali su se u Bagdadu, sa pratećim delegacijama.         Foto: AA

U zajedničkoj završnoj deklaraciji nakon "Sastanaka sigurnosnog mehanizma" između Turkiye i Iraka naglašeno je kako teroristička organizacija PKK predstavlja prijetnju po obje zemlje, a strane su se konsultirale o mjerama koje treba poduzeti protiv organizacija i njihovih ogranaka koje ciljaju Turkiye koristeći iračku teritoriju.

Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan i zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Iraka Fuad Huseyin sastali su se u Bagdadu, sa pratećim delegacijama.

U zajedničkoj završnoj deklaraciji objavljenoj nakon "Sastanka sigurnosnog mehanizma Turkiye i Iraka" navedeno je da je na sastanku, koji je nastavak razgovora održanih u Ankari 19. decembra 2023. godine, razmotreni zajednički stavovi strana prema regionalnim dešavanjima i različitim izazovima u bilateralnim oblastima.

Razgovarano je i o pripremama za posjetu predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana Iraku nakon ramazana, te istaknuto da su strane potvrdile da će se učiniti svi napori za uspjeh ove historijske posjete.

Navedeno je da je odlučeno da se uspostave Zajednički stalni komiteti između Turkiye i Iraka, koji će raditi isključivo u oblastima borbe protiv terorizma, trgovine, poljoprivrede, energetike, vode, zdravstva i transporta.

U Deklaraciji je naglašena važnost koju obje strane daju političkom jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Iraka, a također je naglašeno da PKK predstavlja sigurnosnu prijetnju Turkiye i Iraku, te da prisustvo dotične organizacije na iračkoj teritoriji predstavlja kršenje Iračkog ustava.

Turkiye je pozdravila odluku iračkog Vijeća za nacionalnu sigurnost da je PKK zabranjena organizacija u Iraku. Naglašeno je da su se strane konsultirale o mjerama koje treba poduzeti protiv organizacija i njihovih ogranaka koji ciljaju Turkiye koristeći iračku teritoriju.

Konstatirano je da su strane razmijenile mišljenja o pitanjima u regionu, posebno o genocidnom masakru u Gazi. Navedeno je da je potvrđena njihova snažna volja da podrže palestinsku stvar.

Na sigurnosnom sastanku održanom između Iraka i Turkiye u decembru 2023., Irak je po prvi put definisao PKK kao "zajedničku prijetnju" i ovaj put kao "zabranjenu organizaciju".

Osim toga, odluka iračkog Vijeća za nacionalnu sigurnost prvi put je predstavljena javnosti, prvi put je spomenuta zajednička borba i naglašeno da PKK koristi iračku teritoriju za napade na Turkiye.

TRT Balkan / agencije