Više od 64,1 miliona građana registrovano je za glasanje.          Foto: Reuters

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani izjavio je da njegova zemlja poštuje volju turskog naroda iskazanu na izborima održanim u nedjelju.

“Turkiye je i dalje jedan od glavnih aktera u NATO-u kao i za stabilnost na Mediteranu”, rekao je Tajani u intervjuu za italijanski dnevnik “Il Messaggero“.

Građani Turkiye u nedjelju su glasali na redovnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za novi saziv Velike narodne skupštine koja ima ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Više od 64,1 miliona građana registrovano je za glasanje, uključujući više od 1,76 miliona onih koji su glasali u inostranstvu i 4,9 miliona onih koji su glasali prvi put.

Nakon što nijedan kandidat nije osvojio potrebnu većinu na izborima održanim u nedjelju, drugi krug izbora za predsjednika održaće se 28. maja, objavio je čelnik Vrhovne izborne komisije (YSK) Ahmet Yener.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, zajednički kandidat Narodnog saveza predvođen Strankom pravde i razvoja (AK Parti), u prvom krugu je osvojio 49,51 posto, a Kemal Kilicdaroglu, predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) i zajednički kandidat Nacionalnog saveza, bio je drugi s 44,88 posto glasova.

Sinan Ogan iz ATA saveza osvojio je 5,17 posto, a Muharrem Ince, koji se povukao iz predsjedničke utrke krajem prošle sedmice, 0,44 posto glasova.

U drugom krugu će se za mjesto predsjednika boriti Erdogan i Kilicdaroglu.

Izvoz ukrajinskog žita

Dotakavši se dogovora koji je postignut posredstvom Ankare i koji omogućava izvoz ukrajinskog žita na svjetska tržišta preko Crnog mora, Tajani je posebno istakao važnost ovog sporazuma za svjetski mir i stabilnost u Africi.

Kako je kazao, nestašica osnovnih životnih namirnica i žitarica u Africi mogla bi dovesti do velikog vala migracija iz Afrike u Evropu.

Stoga je naglasio da je potrebno nastaviti provoditi dogovor o izvozu žitu.

"Vjerujemo u napore Turkiye u procesu posredovanja", kazao je.

Turkiye, Ujedinjeni narodi, Rusija i Ukrajina potpisali su u julu prošle godine u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je bio obustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februar 2022. godine.

Zajednički koordinacijski centar triju zemalja i UN-a uspostavljen je u Istanbulu kako bi nadgledao pošiljke.

Ukupno je 866 brodova od tada prevezlo više od 27 miliona tona žita kroz crnomorski koridor.

TRT Balkan / agencije