Svečano otvoren najveći turski festival vazduhoplovstva i tehnologije

Svečano otvoren najveći turski festival vazduhoplovstva i tehnologije

Ministar Varank kazao je kako se svake godine povećava broja aplikacija za učešće na TEKNOFEST-u.
Prvi međunarodni festival TEKNOFEST održan je prošle godine u Bakuu.      Foto: AA

Na aerodromu Ataturk u Istanbulu u petak je upriličena svečanost zvaničnog otvorenja TEKNOFEST-a, najvećeg turskog festivala vazduhoplovstva i tehnologije.

TEKNOFEST, za koji je svečana ceremonija otvorenja trebala biti održana u četvrtak, ali pomjerena za petak zbog vremenskih neprilika, svečano je otvorila svoja vrata za takmičare i građane iz svih dijelova zemlje, ali i iz inostranstva. Svečanosti otvorenja prisustvovali su turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, predsjednik Upravnog odbora TEKNOFEST-a i Fondacije T3 Selcuk Bayraktar, mnogobrojne zvanice i gosti.

Sedmi TEKNOFEST održava se u organizaciji partnerstva više organizacija koje igraju ključnu ulogu u razvoju turske nacionalne tehnologije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva industrije i tehnologije i Fondacije T3.

Predsjednik Upravnog odbora TEKNOFEST-a Bayraktar, u svom govoru na ceremoniji otvaranja, izjavio je da se dogodio potres bez presedana u svjetskoj povijesti i rekao:

"Tehnologije koje razvijamo dobivaju smisao samo kada koriste čovječanstvu. Vjerujem da će naša mlada braća u okviru TEKNOFEST-a razviti tehnologije koje nude rješenja za potrese i katastrofe i nadamo se da će naše sutra biti još sigurnije. TEKNOFEST je postao naziv tihe revolucije koja je krenula u glavama od jučer do danas. Valovi ove tihe revolucije svake su godine sve širi. Kad smo krenuli 2018. godine, na tehnološka natjecanja koja smo organizirali na TEKNOFEST-u prijavilo se 20.000 mladih. U ovom kratkom vremenskom razdoblju, broj naše mlade braće koji su se prijavili na tehnološka natjecanja TEKNOFEST-a 2023 premašio je milion", poručio je Bayraktar.

Ministar Varank kazao je kako se svake godine povećava broja aplikacija za učešće na TEKNOFEST-u.

"Ove godine na tehnološka takmičenja koja smo organizirali u 41 glavnoj i 102 potkategorije prijavilo se 332.000 timova i više od milion takmičara iz 81 pokrajine i 66 zemalja. Govorimo o laganom, 50-strukom povećanju u šest godina. To je najjasniji pokazatelj što naši ljudi mogu sanjati i postići ako im se za to pruži prilika", poručio je Varank.

Petodnevni festival sadrži brojne događaje kao što su tehnološka takmičenja, aeromitinzi, koncerti i seminari.

TEKNOFEST ima za cilj da poveća interesovanje za tehnologiju u Turkiye. Prvi takav sajam privukao je oko pola miliona posjetilaca, dok je festival 2019. godine posjetilo oko 1,72 miliona ljudi, što je svjetski rekord za događaj u oblasti avijacije.

TEKNOFEST je održan u Istanbulu 2018. i 2019. godine, a 2020. godine je prvi put održan izvan turske metropole, i tada je domaćin sajma bio Gaziantep, grad i jugoistočna provincija u Turkiye.

Festival je 2021. godine ponovo održan u turskoj finansijskoj prijestolnici Istanbulu.

Prošle godine TEKNOFEST u crnomorskoj provinciji Samsun posjetilo je 1,25 miliona ljudi.

Prvi međunarodni festival TEKNOFEST održan je prošle godine u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana.

Desetine hiljada takmičara i timova prijavilo se na ovaj već sada veliki sajam od 2018. godine u desetinama raznih kategorija.

TRT Balkan / agencije