Radovi na restauraciji trajali su četiri godine nakon što je postala džamija 2020. godine.      Foto: AA

Džamija Karije u Istanbulu otvorena je na svečanosti nakon opsežnih restauratorskih radova.

"79 godina kasnije, Karije džamiju je obnovila naša Generalna direkcija fondacija i ponovo je otvorila za molitvu", rekao je Safi Arpagus, istanbulski muftija, na ceremoniji otvaranja.

Zajednička ceremonija otvaranja 201 djela koje je restaurirala Generalna direkcija fondacija Ministarstva kulture i turizma održana je u ponedjeljak u Kongresnom i kulturnom centru predsjedničkog kompleksa Bestepe, uz prisustvo predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Snimak dronom prikazuje obnovljenu džamiju s okolnim zelenim površinama. Foto: AA

Turski predsjednik Erdogan također je učestvovao u programu otvorenja putem veze uživo s džamijom Kariye, jednom od 33 objekta koja se otvaraju u Istanbulu.

Zgrada koja se nalazi u blizini drevnih gradskih zidina Istanbula, poznata je po svojim složenim mozaicima i freskama. Datira iz 4. stoljeća, iako je današnji oblik zdanje poprimilo u 11-12. stoljeću.

Džamija Karije u Fatihovom Edirnekapiju snimljena je dronom u novom ruhu nakon restauracije.

Restauratorski radovi

Snimak, koji uključuje pogled na džamiju iz zraka, skreće pažnju na okolne zelene površine.

Nakon izgradnje objekat, koji je dugi niz godina služio kao crkva, veliki vezir Hadim Ali-paša (Atik Ali-paša) pretvorio je u džamiju u 16. stoljeću za vrijeme vladavine osmanskog sultana Bajazita II.

Za vrijeme vladavine sultana Bajazita crkva je pretvorena u džamiju. Foto: AA

Tokom Drugog svjetskog rata, Karije džamija, poznata i kao Chora, pretvorena je u muzej pod upravom Muzeja 1948. godine.

Nakon što joj je predsjedničkim dekretom iz 2020. vraćen status džamije, u vlasništvu je Generalne direkcije fondacija Ministarstva kulture i turizma Turkiye.

Nakon ove odluke, restauratorski radovi u džamiji, koji su nakon toga započeti, završeni su za četiri godine.

TRT Balkan