U fokusu konferencije u ponedjeljak je "ruska agresija na Ukrajinu i odgovor EU u širem geopolitičkom kontekstu".      Foto: AA

Predsjednik turskog parlamenta Mustafa Sentop u ponedjeljak je rekao da se nada da će se ukrajinski rat završiti trajnim mirom u regionu i pravednim mirom za Ukrajinu što prije, prije nego što prouzrokuje još gubitaka života, razaranja ili štete.

"U tom kontekstu, nastavićemo da zauzimamo uravnotežen i aktivan stav ka izgradnji mira", rekao je Sentop tokom sastanka sa Ruslanom Stefančukom, šefom ukrajinskog parlamenta, u Pragu, glavnom gradu Češke.

On je dodao da je prioritet neprekidan nastavak inicijative za žitni koridor, misleći na prošlogodišnji dogovor uz posredovanje UN-a i Turkiye kojim je spriječena prehrambena kriza.

"Turkiye snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica", rekao je on i dodao da će se podrška nastaviti.

Sentop će u ponedjeljak i utorak prisustvovati Konferenciji predsjednika parlamenata Evropske unije u Pragu čiji je domaćin češki parlament.

U fokusu konferencije u ponedjeljak je "ruska agresija na Ukrajinu i odgovor EU u širem geopolitičkom kontekstu".

Na sjednici u utorak biće riječi o "ulozi EU u globalnoj saradnji demokratija i pitanju zavisnosti država članica EU od totalitarnih režima".

Sentop će prisustvovati na obje sesije i održati govor.

TRT Balkan / agencije