Sastanak delegacija održan je iza zatvorenih vrata u Erbilu.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan susreo se u ponedjeljak kasno s predsjednikom regionalne kurdske uprave u Iraku Nechirvanom Barzanijem i premijerom Masrourom Berzanijem.

Sastanak delegacija održan je iza zatvorenih vrata u Erbilu.

Turski predsjednik je primio i lidera Kurdistanske demokratske stranke Masouda Barzanija.

Erdogan je u Erbil doputovao je kasno u ponedjeljak, a na zvaničnoj ceremoniji na aerodromu dočekao ga je Nechirvan Barzani.

Ranije je Nechirvan Barzani naveo na društvenoj mreži X da se raduje što će primiti predsjednika Erdogana u Erbilu i razgovarati o hitnim pitanjima, uključujući mir, stabilnost i ekonomski razvoj.

Rekao je da Erdoganova istorijska posjeta Erbilu i Bagdadu dolazi u osjetljivom trenutku. Dodao je da to naglašava snažne političke, ekonomske i bezbjednosne odnose između Iraka, regionalne kurdske vlade u Iraku i Turkiye.

Erdogan je danas boravio u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Bagdadu tokom koje se sastao sa predsjednikom Abdulom Latifom Rashidom i premijerom Mohammedom Shia Al Sudanijem.

U iračkoj prijestolnici Bagdadu potpisan je memorandum o razumijevanju u vezi sa saradnjom na Projektu puta razvoja između Iraka, Turkiye, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Delegaciju koju predvodi Erdogan čine, između ostalih, ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya, ministar odbrane Yasar Guler, ministar trgovine Omer Bolat, ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bayraktar i šef Direkcije za komunikacije predsjednika Turkiye Fahrettin Altun.

TRT Balkan / agencije