Turski predsjednik Erdogan prisustvovao je prvom dijelu svečane sjednice, a polaganje zakletvi trajalo je 10,5 sati.     Foto:  / Photo: AA

Članovi novog saziva Velike narodne skupštine Republike Turkiye (TBMM) položili su sinoć kasno svečanu zakletvu i preuzeli mandate, dok će novi predsjednik TBMM-a biti izabran 7. juna.

Parlamentarni izbori u Turkiye održani su 14. maja, a Vrhovna izborna komisija je prije tri dana objavila zvanične rezultate izbora.

Čelnik Stranke nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli (75) predsjedavao je sjednicom kao najstariji zastupnik. Prisutni u dvorani su odali počast osnivaču Republike Kemalu Ataturku, a prvi je zakletvu položio Bahceli.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je prvom dijelu svečane sjednice, a polaganje zakletvi trajalo je 10,5 sati.

Bahceli je rekao da imena kandidata koji će biti nominirani za predsjednika Velike narodne skupštine Turkiye, u skladu s članom 94. Ustava, trebaju biti proslijeđeni Privremenom vijeću u roku od pet dana.

"Izbor predsjednika Skupštine počinje u srijedu, 7. juna, u 14 sati", rekao je Bahceli.

Na izborima 14. maja Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AK parija) pobijedila je sa osvojenih ukupno 268 mjesta u parlamentu.

Uz AK partiju, njeni partneri iz Narodnog saveza, Partija nacionalističkog pokreta (MHP) osvojila je 50 mjesta, a Yeniden Refah partija (YRP) pet, osiguravši zajedničku većinu od 323 mjesta od ukupno 600 u parlamentu.

Republikanska narodna partija (CHP) osvojila je 169 mandata, a sa partnerima iz Nacionalnog saveza osigurala je ukupno 212 mjesta u parlamentu.

Preostalih 65 mjesta u parlamentu osvojio je Savez rada i slobode, koju čine Partija zelene ljevice sa 61 zastupničkim mjestom i Turska radnička partija s četiri.

TRT Balkan / agencije