"Tokom izvedenih akcija značajan broj terorista je neutralisan maksimalnom upotrebom domaće i nacionalne municije”, naveli su iz ministarstva.     Foto: AA Archive

Ministarstvo odbrane Turkiye saopštilo je u utorak da je u zračnoj operaciji na sjeveru Iraka uništeno 16 ciljeva u kojima su, vjeruje se, bili višerangirani teroristi PKK-a i da su mnogi neutralisani.

Kako se navodi u saopštenju, zračni napadi izvedeni su kako bi se "neutralizacijom" PKK/KCK-a i drugih terorističkih elemenata eliminisali teroristički napadi na Turkiye iz sjevernog Iraka i osigurala sigurnost granice.

Napadi su izvedeni u 20 sati u utorak po lokalnom vremenu na pećine, bunkere, skrovišta i skladišta koja je teroristička grupa PKK koristila u regijama Metina, Gara, Hakurk, Qandil i Asos.

"Tokom izvedenih akcija značajan broj terorista je neutralisan maksimalnom upotrebom domaće i nacionalne municije”, naveli su iz ministarstva.

Tokom operacije poduzete su sve neophodne mjere opreza kako bi se spriječilo nanošenje štete nedužnim civilima, prijateljskim elementima, istorijskim i kulturnim dobrima, kao i životnoj sredini, naglašava se.

Teroristi PKK-a se često kriju preko granice u sjevernom Iraku kako bi planirali terorističke napade u Turkiye.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koju su Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Turkiye označile kao terorističku grupu, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad.​​​​​​​

TRT Balkan / agencije