PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.             Foto: AA

Obavještajna organizacija Turkiye (MIT) neutralizirala je u sirijskom Kamisliju Halila Tekina, jednog od takozvanih vođa terorističke organizacije PKK/YPG, koji se nalazio na zelenoj listi traženih zbog terorizma.

Prema informacijama dobivenim od sigurnosnih izvora, otkrivene su aktivnosti i kontakti teroriste Tekina, kodnom imena "Seydo Kod", kojeg je pratio MIT. U akciji izvedenoj u Kamisliju uspješno je neutraliziran.

Tekin se 2007. godine pridružio terorističkoj organizaciji PKK/YPG i provodio terorističke aktivnosti u Siriji i Iraku. Njegov otac Ibrahim Tekin, koji je također bio član terorističke organizacije, neutraliziran je u akciji Turskih oružanih snaga 1992. godine.

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je ogranak terorističke organizacije PKK koji djeluje u Siriji.

TRT Balkan / agencije