Danske vlasti su unaprijed obavijestile ambasadu Turkiye u Kopenhagenu i poduzele mjere sigurnosti na tom lokalitetu.      Foto: Reuters

Ministarstvo odbrane Turkiye oštro je osudilo "podli, barbarski i odvratni napad" u Danskoj usmjeren na svetu muslimansku knjigu Kur'an i tursku zastavu.

Kako se navodi u saopštenju, ovaj pogrešan stav Danske, koja je i saveznik u NATO-u, protivan je duhu savezništva i univerzalnim vrijednostima.

Dodaje se da bi Danska trebala odmah pronaći odgovorne za počinjenje ovog, kako se navodi, zločina iz mržnje.

U Danskoj su u petak ispred zgrade turske ambasade u Kopenhagenu meta napada bili turska zastava i Kur'an.

Provokacija koju je organizovala grupa pod nazivom Patrioterne Gar Live (Patrioti uživo) prenošena je uživo na Facebook nalogu grupe.

Provokatori su razvili antiislamske transparente, skandirali slogane uvrede protiv islama i izveli podli napad na tursku zastavu.

Na provokaciju ove marginalne grupe, osoba iz Muslimanske zajednice Danske je preko zvučnika objavila dijelove iz Kur'ana i njihov prijevod na danski.

Tokom provokacije nije bilo nasilja, a danske vlasti su unaprijed obavijestile ambasadu Turkiye u Kopenhagenu i poduzele mjere sigurnosti na tom lokalitetu.

TRT Balkan / agencije