Akcije protiv terorista u regionu su nastavljene.    Foto: AA Archive

Tursko Ministarstvo odbrane objavilo je da su u napadu terorističke organizacije PKK na sjeveru Iraka poginula tri vojnika, a četiri ranjena.

"U napadu članova terorističke organizacije PKK na sjeveru Iraka danas i u naknadnom kontaktu ubijena su tri naša herojska saborca, a četiri ​​su ranjena", saopćeno je iz Ministarstva.

Akcije protiv terorista u regionu su nastavljene.

"Izvode se zračne operacije prema utvrđenim ciljevima i pravcima bjekstva terorista. Prema prvim saznanjima neutralisana su četiri terorista", saopćeno je.

Turkiye je pokrenula niz operacija protiv PKK u sjevernom Iraku od 2020. godine, a posljednja operacija "Kandža-Katanac" pokrenuta je u aprilu prošle godine ciljajući skrovišta terorista PKK-a u sjevernoiračkim područjima naročito u području Metine, Zapa i Avasin-Basyana.

Prethodno su pokrenute operacije Turkiye "Kandža-Tigar" i "Kandža-Orao" 2020. godine kako bi obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizovati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije