Finale Lige šampiona se poslije gotovo dvije decenija vraća na Olimpijski stadion Ataturk.       Foto: AA

Istanbul je spreman za nove prvake Evrope. Turska metropola domaćin je subotnjeg finalnog duela Lige šampiona između fudbalera Manchester Cityja i milanskog Intera.

Finale Lige šampiona se poslije skoro dvije decenija vraća na istanbulski Olimpijski stadion “Ataturk“, koji može primiti preko 75.000 navijača.

Jasno, ljubitelji fudbala čeznu za reprizom trilera iz 2005. godine nazvanog "Čudo iz Istanbula", finala Lige šampiona u kojem su također igrali engleski i italijanski klub.

Tada je Liverpool, predvođen Stevenom Gerrardom, protiv Milana stigao zaostatak od tri gola na poluvremenu za samo šest minuta, izborio penale i na kraju ostvario historijsku pobjedu.

Bilo je to najbolje evropsko finale od 1960. godine, kada je Real Madrid u Glasgowu savladao Frankfurt sa 7:3.

Manchester Cityju pobjeda bi donijela pehar kojim bi upotpunili blistavu klupsku trofejnu vitrinu.

Inter Milan, s druge strane, želi prvu titulu prvaka Evrope od 2010. godine, kada ih je Jose Mourinho predvodio s klupe do slavnog trofeja.

Cytijev put do Istanbula

Manchester City je igrao u svim takmičenjima Lige šampiona od sezone 2011/12, ali još nije podigao željeni trofej.

Subotnji okršaj je njihovo drugo finale u tri sezone, nakon poraza 2021. godine od engleskog rivala Chelseaja u Portu.

Ekipa Josepa Pepa Guardiole je ove sezone bila u impresivnoj formi i izaći će na teren kao veliki favoriti.

City je bio prvi u Grupi G, a zatim savladao RB Leipzig u osmini finala, zahvaljujući velikoj pobjedi od 7:0 na domaćem terenu u kojoj je Erling Haaland pet puta postigao gol.

Sljedeći je bio njemački moćni Bayern Minhen. Nakon uvjerljivih 3:0 iz prve utakmice, engleski prvak je u uzvratu odigrao 1:1 što je bilo dovoljno za siguran prolaz u polufinale.

Njihov najveći izazov, barem na papiru, bilo je polufinale protiv branioca titule Real Madrida.

Stvari su se, međutim, ispostavile sasvim drugačije na terenu. Pošto su engleski prvaci u prvom meču u Madridu odigrali 1:1 na svom terenu savladali su “kraljevski klub“ sa ubjedljivih 4:0, čime je City rezervisao mjesto u Istanbulu ukupnom pobjedom od 5:1.

Interov put za Istanbul

Inter Milan ima snažan evropski pedigre, zahvaljujući uzastopnim titulama 1964. i 1965. godine, a svoju posljednju titulu u Ligi šampiona osvojio je 2010. kada su na madridskom stadionu “Santiago Bernabeu“ savladali Bayern iz Minhena rezultatom 2:0.

Ove sezone ekipa Simonea Inzaghija završila je Grupu C kao drugoplasirana, nakon čega su u osmini i četvrtini finala savladali portugalske klubove Porto i Benficu.

U polufinalu su igrali protiv gradskog rivala AC Milana, kojeg je savladao ukupnim rezultatom 3:0.

Inter je završio treći u Seriji A ove sezone, ali je osvojio Kup Italije u maju i trudiće se da svojoj vitrini ove sezone doda i najznačajniji trofej Evrope.

Statistika

Manchester City ove sezone ima najbolji skor u Ligi šampiona sa 31 postignutim golom, znatno više od Intera koji je upisao 19 pogodaka.

Haaland je najbolji strijelac sa 12 pogodaka i biće glavna prijetnja Interovom golu u finalu.

Interov napadač i bh. reprezentativac Edin Džeko ove sezone postigao je četiri gola u Evropi.

TRT Balkan / agencije