Vrhovna izborna komisija označila je sredinu aprila kao početak "propagandnog perioda", kada će političke stranke u zemlji početi kampanju putem reklama, promotivnih spotova i pjesama.      Foto: TRT World

Nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio da će predsjednički i parlamentarni izbori biti održani 14. maja, već su počele ostavke javnih zvaničnika koji se namjeravaju kandidirati za Parlament.

Sada su mnogi znatiželjni kako će funkcionirati izborni kalendar.

Na izborima će učestvovati 36 političkih stranaka, između ostalih: Stranka pravde i razvoja (AK Parti), Stranka nacionalističkog pokreta (MHP), Stranka velikog jedinstva (BBP), Republikanska narodna stranka (CHP), Stranka sreće (Saadet Partisi), Stranka demokratije i napretka, Stranka budućnosti, Stranka dobra (IYI), Partija Domovina, Nova stranka blagostanja, Demokratska stranka, Stranka demokratske ljevice, Narodna demokratska stranka (HDP) i Komunistička partija Turkiye.

Vrhovna izborna komisija je objavila datume i krajnje rokove kako bi osigurala da se određeni ključni protokoli ispoštuju mnogo prije dana izbora.

Evo nekih bitnih datuma kada je riječ o ovogodišnjim izborima:

18. mart: Izborni proces zvanično počinje. Počet će proces predaje protokola saveza Vrhovnoj izbornoj komisiji koji sadrži potpise predsjednika političkih stranaka koje su odlučile da učestvuju.

31. mart: Konačna lista kandidata za predsjednika bit će objavljena u Službenim novinama, nakon čega počinje propagandni period za predsjedničke izbore.

9. april: U 17:00 ističe rok za podnošenje kandidatskih lista političkih stranaka Vrhovnoj izbornoj komisiji. O prigovorima će odlučivati Vrhovna izborna komisija do 23:59 sati.

27. april - 9. maj: Počinje glasanje turskih državljana koji žive u inostranstvu i trajat će do 9. maja.

14. maj: Zvanično počinju predsjednički i parlamentarni izbori. Privremeni rezultati predsjedničkih izbora bit će objavljeni do 23:59 sati.

28. maj: Ako na prvom glasanju niko ne dobije većinu glasova, na snagu će stupiti raspored za drugo glasanje na predsjedničkim izborima, koje će se održati 28. maja.

Vrhovna izborna komisija označila je sredinu aprila kao početak "propagandnog perioda", kada će političke stranke u zemlji voditi kampanju putem reklama, promotivnih spotova i pjesama.

Predizborna ograničenja

U Službenim novinama objavljene su i odluke Vrhovne izborne komisije kojima su utvrđene prakse i zabrane vezane za dan izbora.

Glasanje će početi u 8:00 sati i završiti u 17:00 sati po lokalnom vremenu.

Na dan izbora bit će zabranjena prodaja alkoholnih pića između 06:00 i 00:00 sati po lokalnom vremenu.

Izuzev onih koji su zaduženi za očuvanje reda i sigurnosti, nikome neće biti dozvoljeno da nosi oružje u stambenim naseljima.

Na dan izbora bit će zatvorena sva javna mjesta za zabavu poput kafana, kafića i internetskih kafića.

Do 18:00 sati po lokalnom vremenu medijima je zabranjeno predviđanje i komentarisanje izbora i njihovih rezultata.

Izborna komisija će u periodu od 18:00 do 21:00 po lokalnom vremenu davati vijesti i izjave za medijsko objavljivanje.

Televizijske kuće će moći izvještavati o rezultatima izbora nakon 21:00 sat po lokalnom vremenu ili ranije.

Kako će glasati žrtve zemljotresa?

Generalna uprava za pitanja stanovništva i državljanstva izvijestila je da su poduzete mjere kako bi se žrtvama zemljotresa osiguralo pravo glasa na izborima.

Žrtve zemljotresa mogu prijaviti svoje adrese u novim pokrajinama i okruzima u kojima borave nakon katastrofe, uključujući privremena prebivališta kao što su šatori, spavaonice, kontejneri, putem Generalne uprave za pitanja stanovništva i portala uprave do 17. marta.

TRT Balkan