Prema postojećim rezultatima, Narodni savez je dobio većinu i u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turkiye, koja ima 600 članova.         Foto: AA

Turkiye je 14. maja, izlaznošću 89 posto na izborima, ostvarila jedno od najvećih učešća u svojoj historiji demokratije i ujedno postala zemlja s najvećim učešćem u Evropi kao i predvodnik zemalja svijeta.

Izbori, koje su sve stranke završile u punoj demokratskoj kulturi i toleranciji, postali su odraz korjenite demokratske političke kulture Turkiye.

Pobjednik ovih izbora je Republika Turkiye koja broji 85 miliona stanovnika, kao i svi njeni prijatelji na svijetu.

Na izborima je aktuelni predsjednik i kandidat Narodnog saveza Recep Tayyip Erdogan osvojio prvo mjesto, sa 49,51 posto glasova, kandidat Nacionalnog saveza Kemal Kilicdaroglu osvojio je 44,89 posto glasova, dok je kandidat ATA saveza Sinan Ogan osvojio 5,17 posto glasova.

Četvrti kandidat, Muharrem Ince, koji je neposredno pred izbore izjavio da se povukao iz trke, osvojio je 0,44 posto glasova.

Redoslijed kandidata po rezultatima iz inostranstva, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, ostao je isti.

Prema postojećim rezultatima, Narodni savez je dobio većinu i u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turkiye koja broji 600 članova.

Prema ovim rezultatima, u parlament će ući Partija pravde i razvoja (AK partija) koja je osvojila 35,58 posto glasova, odnosno 267 mandata, Republikanska narodna partija (CHP) koja je osvojila 25,33 posto glasova, odnosno 169 mandata, Partija zelene ljevice koja je osvojila 8,81 posto glasova, odnosno 61 mandat, Nacionalni narodni pokret (MHP) koji je osvojio 10,07 posto glasova, odnosno 50 mandata, IYI partija koja je osvojila 9,69 posto glasova, odnosno 44 mandata, Partija novog blagostanja koja je osvojila 2,82 posto glasova, odnosno 5 mandata te Turska radnička partija koja je osvojila 1,73 posto glasova, odnosno 4 mandata.

Vrhovna izborna komisija je objavila da će se predsjednik Republike Turkiye, zbog nedovoljnog broja glasova za većinu, birati u drugom krugu koji će se održati 28. maja 2023. godine.

Glasanje u inostranstvu i na graničnim prijelazima bit će održano od 20. do 24. maja 2023. godine.

TRT Balkan / agencije