Erdogan se video porukom obratio učesnicima Pete generalne skupštine Omladinskog foruma Organizacije islamske saradnje   Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turkiye nastavlja s intenzivnim aktivnostima kako izraelski ratni i zločini protiv čovječnosti u Pojasu Gaze ne bi ostali nezabilježeni i neprimijećeni.

Erdogan se video porukom obratio učesnicima Pete generalne skupštine Omladinskog foruma Organizacije islamske saradnje i ukazao na snažne napore Turkiye da skrene pažnju širom svijeta na zločine Izraela tokom više od četiri mjeseca napada na Pojas Gaze.

“Ulažemo intenzivne napore kako bismo osigurali da izraelska kršenja ljudskih prava i ratni zločini ne budu zataškani na međunarodnoj sceni“, naglasio je Erdogan.

Ističući važnost kolektivne diplomatske akcije među islamskim zemljama kao odgovor na izraelske napade u Gazi, Erdogan je naglasio ključnu važnost stalnih diplomatskih napora za podsticanje zajedničkih odgovora i solidarnosti.

Erdogan je i ovom prilikom naglasio opredijeljenost Turkiye da podrži uspostavljanje nezavisne, suverene palestinske države priznate širom svijeta s istočnim Al-Qudsom (Jerusalem) kao glavnim gradom.

“Nastavit ćemo našu borbu sve dok se ne osnuje nezavisna, teritorijalno cjelovita palestinska država zasnovana na granicama iz 1967. godine, s Al-Qudsom kao glavnim gradom“, rekao je Erdogan.

TRT Balkan / agencije