Dodao je da je Turkiye pozdravila proglašenje PKK zabranjenom organizacijom u Iraku.    Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan, nakon susreta u Bagdadu s iračkim premijerom Mohammed Shia' al-Sudanijem, izjavio je kako Strateški okvirni sporazum potpisan između Turkiye i Iraka predstavlja "čvrstu mapu puta".

“Vjerujem da će moja posjeta i upravo potpisani sporazumi predstavljati novu prekretnicu u odnosima Turkiye i Iraka”, poručio je Erdogan na konferenciji za novinare nakon susreta s iračkim premijerom Sudainjem u Bagdadu, glavnom gradu Iraka.

U iračkoj prijestolnici Bagdadu nakon sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i iračkog premijera Mohammeda Shia' Al Sudanija potpisan je memorandum o razumijevanju u vezi sa saradnjom na Projektu puta razvoja između Iraka, Turkiye, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

“Strateški okvirni sporazum za zajedničku saradnju koji smo potpisali s premijerom (Sudanijem) predstavlja snažnu mapu puta”, rekao je Erdogan.

Osvrnuvši se na održane sastanke s premijerom Sudanijem i predsjednikom Iraka Abdulom Latifom Rashidom, Erdogan je rekao kako je saradnja u području sigurnosti i borbe protiv terorizma bila jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda.

Dodao je da je Turkiye pozdravila proglašenje PKK zabranjenom organizacijom u Iraku.

“Razgovarali smo o mogućim zajedničkim koracima protiv terorističke organizacije PKK i njezinih ogranaka, koji ciljaju Turkiye s iračkog teritorija”, podvukao je Erdogan.

Dvojica čelnika dotakla su se i izraelskih napada na Gazu.

“S iračkim kolegama razgovarao sam o posljedicama izraelskog nasilja u Palestini na naš region i konsultovali se o zajedničkim koracima koje možemo poduzeti”, rekao je Erdogan.

U kontekstu sve veće napetosti između Irana i Izraela, Erdogan je podsjetio sve relevantne strane da izbjegavaju korake koji dovode do eskalacije napetosti.

Erdoganova posjeta Iraku nastavlja se u Erbilu.

Irački premijer: Irak i Turkiye dogovorili jačanje sigurnosne saradnje

Irački premijer Muhammed Shia al-Sudani izjavio je u ponedjeljak da se dogovorio s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom da pojača sigurnosnu saradnju koja će doprinijeti stabilnosti Turkiye i Iraka.

„Sigurnost Iraka i Turkiye je nerazdvojiva cjelina“, naveo je Sudani tokom zajedničke konferencije za novinare u glavnom gradu Bagdadu. nakon susreta s turskim predsjednikom Erdoganom.

Irački premijer je naglasio da njegova zemlja neće dozvoliti nijednoj grupi da koristi iračku teritoriju za pokretanje napada na druge zemlje, misleći uglavnom na terorističku organizaciju PKK.

„Turkiye i Irak su potpisali 24 sporazuma o razumijevanju“, kazao je Al-Sudani.

TRT Balkan / agencije