Turski predsjednik Erdogan o ishodu izbora u Turkiye 14. maja kaže: "Mi poštujemo volju nacije manifestovanu u glasačkim kutijama, a pobjednik je demokratija u zemlji i 85-milionska turska nacija."      Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako poštuje volju naroda izraženu na biralištima tokom jučerašnjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u toj zemlji.

“Bez obzira na rezultat, pobjednik izbora 14. maja bila je turska demokracija i turski narod“, naveo je Erdogan na Twitteru.

Erdogan je naveo da će njegov Narodni savez pobijediti u drugom krugu predsjedničkih izbora 28. maja te je dodao da se nada historijskom uspjehu.

“Dajući Narodnom savezu većinu u turskom parlamentu na nedjeljnim izborima, turski narod je potvrdio povjerenje i vjeru u nas i naš savez“, dodao je Erdogan.

Ranije u ponedjeljak, čelnik državnog izbornog tijela rekao je da će Turkiye održati drugi krug predsjedničkih izbora nakon što niti jedan kandidat nije osvojio većinu na nedjeljnim izborima.

“Prvi krug glasanja završio je tako da niti jedan kandidat nije uspio prijeći traženi prag od 50 posto, ali je sadašnji turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u vodstvu“, rekao je Ahmet Yener, predsjednik Vrhovne izborne komisije.

Erdogan, zajednički kandidat Narodnog saveza, i njegov najbliži konkurent Kemal Kilicdaroglu, predsjednik glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) i zajednički kandidat šestostranačkog Nacionalnog saveza, sučelit će se u drugom krugu.

Erdogan je završio prvi krug s 49,51 posto glasova, a Kilicdaroglu je bio drugi sa 44,88 posto.

TRT Balkan / agencije