Erdogan je danas položio zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turkiye, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja.      Foto: AA

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju u Predsjedničkoj palati u Ankari, povodom inauguracije za predsjednika, izjavio da je “Stoljeće Turkiye“ počelo i da su vrata uspona Turkiye otvorena.

"Izbori su završeni 28. maja. Nacionalna volja pokazana je dva puta na glasačkim kutijama. 'Stoljeće Turkiye' je počelo, vrata uspona naše zemlje su otvorena“, rekao je Erdogan obraćajući na svečanosti povodom inauguracije, kojoj je prisustvovao veliki broj državnika iz cijelog svijeta.

"Nećemo iznevjeriti povjerenje koje je naš narod dao nama, našoj partiji i našem savezu, nastavit ćemo vrijedno raditi i služiti Turkiye“, rekao je Erdogan, te dodao: "Svakog našeg građanina, svih 85 miliona ćemo prigrliti bez obzira na politički stav, porijeklo ili vjeru.“

Erdogan je naveo kako je danas Turkiye potrebno jedinstvo i zajedništvo kao nikad dosad.

"Danas je dan kada trebamo biti jedno, biti zajedno, kada trebamo jačati naše hiljadugodišnje bratstvo. Danas je dan kada štitimo svijetlu budućnost naše djece“, poručio je Erdogan.

Tokom obraćanja Erdogan je najavio i izmjene ustava.

"Ojačat ćemo našu demokraciju slobodarskim, građanskim i sveobuhvatnim ustavom oslobađajući je od sadašnjeg ustava, koji je bio proizvod državnog udara“, poručio je Erdogan.

Erdogan je najavio da će večeras saopštiti sastav novog kabineta, a prva sjednica biće održana u utorak.

Zahvalio je svim zvaničnicima koji su prisustvovali inauguraciji, među kojima su bili predsjednik Venecuele Nicolas Maduro, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, te generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ceremoniji su prisustvovali i predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, te članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić. Osim članova Predsjedništva BiH, ceremoniji je prisustvovao i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Ceremoniji je iz regiona prisustvovao i crnogorski predsjednik Jakov Milatović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Erdogan je danas položio zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turkiye, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja.

Na svečanoj sjednici Velike narodne skupštine Republike Turkiye, privremeni predsjedatelj Devlet Bahceli je Erdoganu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoganove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 28. maja. Erdogan je potom za govornicom parlamenta svečano položio zakletvu i počeo novi mandat predsjednika države.

Potom je posjetio mauzolej osnivača i prvog predsjednika Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka, nakon čega se obratio na svečanosti u Predsjedničkoj palati.

Erdogan je prvi put na funkciju predsjednika države izabran na izborima 2014. godine, a ujedno i je i prvi direktno birani predsjednik te zemlje.

U drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio je sa 52,18 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,82 posto, pokazali su konačni rezultati koje je objavila Vrhovna izborna komisija Turkiye.

TRT Balkan / agencije