Pravo glasa na izborima imalo je 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.      Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je poruku na nalogu na društvenim mrežama nakon što je završeno glasanje na izborima za predsjednika i državni parlament.

"Dragi prijatelji i kolege, proces glasanja je završen na način koji i dolikuje našoj demokratiji. Sada, kao i uvijek, vrijeme je da se pobrinemo za glasačke kutije. Potrebno je zaštititi volju naroda dok rezultati ne budu finalizirani", kazao je Erdogan.

Birališta širom Turkiye zatvorena su u nedjelju u 17 sati po lokalnom vremenu (16 sati po srednjoevropskom), čime je završeno glasanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Birači koji se nađu na biračkom mjestu u vrijeme zatvaranja moći će iskoristiti svoje građansko pravo i nakon 17 sati, kako je ranije saopćila Vrhovna izborna komisija Turkiye.

Građani Turkiye u nedjelju su glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima imalo je 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redosljedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turkiye.

Birališta su ranije bila otvorena i izvan Turkiye, u 73 države i 156 predstavništava ove zemlje.

Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Kako je saopćila Visoka izborna komisija Turkiye, nepotpuni i nezvanični rezultati će biti objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.

TRT Balkan / agencije