Cavusoglu: Oko 550.000 Sirijaca vratilo se u područja očišćena od terorizma

Cavusoglu: Oko 550.000 Sirijaca vratilo se u područja očišćena od terorizma

Odlučni smo da vratimo Sirijce, ali mi to ne radimo s rasističkim diskursom, ne zaboravljamo da su i oni ljudi.
Ističući važnost sastanka četiri države o Siriji, Cavusoglu je rekao da je uklanjanje terorizma u Siriji važno za njenu sigurnost i stabilnost.       Foto: AA

Više od 550.000 sirijskih izbjeglica iz Turkiye vratilo se u područja očišćena od terorizma, izjavio je u petak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

"Vratili smo 553.000 migranata u regione koje smo očistili od terorizma", rekao je Cavusoglu u intervjuu koji je emitovan na kanalu NTV.

Cavusoglu je rekao da će 240.000 kuća biti izgrađeno u sjevernoj Siriji, gdje će biti smješteno milion izbjeglica.

"Želimo poslati Sirijce ne samo na sigurna mjesta, već i na mjesta pod kontrolom (Asadovog) režima", rekao je on.

Ističući važnost sastanka četiri države o Siriji, Cavusoglu je rekao da je uklanjanje terorizma u Siriji važno za njenu sigurnost i stabilnost.

"Dogovorili smo se o pripremi infrastrukture za siguran povratak Sirijaca u područja pod kontrolom režima. Na posljednjem sastanku ministara vanjskih poslova u Moskvi odlučili smo da uspostavimo komisiju na nivou zamjenika ministara, u kojoj će učestvovati relevantne institucije. Drugim riječima, odlučni smo da vratimo Sirijce, ali mi to ne radimo s rasističkim diskursom, ne zaboravljamo da su i oni ljudi", dodao je on.

Cavusoglu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian i sirijski ministar Faisal Mekdad sastali su se 10. maja u Moskvi da bi razmijenili mišljenja o normalizaciji odnosa između Turkiye i Sirije, o borbi protiv terorizma, političkim procesima i humanitarnim pitanjima, uključujući dobrovoljni, bezbjedan i dostojanstven povratak Sirijaca.

Više od 3,7 miliona Sirijaca trenutno živi u Turkiye, koja je zemlja koja je primila najviše izbjeglica u svijetu.

Nakon početka građanskog rata u Siriji 2011. godine, Turkiye je usvojila politiku "otvorenih vrata" za Sirijce koji bježe od progona i brutalnosti.

Od početka 2011. godine u Siriji bjesni građanski rat, od trenutka kada je režim Bashara al-Assada neočekivanom žestinom razbio prodemokratske proteste.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija stotine hiljada ljudi su ubijene, a više od 10 miliona je raseljeno.

TRT Balkan / agencije