Altun je naglasio da je istina jedan od glavnih stubova političke borbe turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana od samog početka njegove političke karijere.     Foto: AA

Direktor za komunikacije Turkiye Fahrettin Altun rekao je da su dezinformacije postale stvarnost ne samo u Turkiye već i u svijetu i da se šire svijetom poput kuge.

"Suočavamo se s mnogo dezinformacija... i to prijeti demokratiji, socijalnom miru i istini", rekao je Altun u intervjuu na YouTube kanalu novinara Adema Metana.

Rekavši da borbu za istinu vidi kao svetu borbu, Altun je istakao da je istina najvažnije pitanje koje održava društva, društveni mir, individualno blagostanje i demokratije u životu. Stopa izloženosti pojedinaca dezinformacijama putem društvenih medija mnogo je veća u Turkiye nego u svim drugim zemljama, napomenuo je on.

"Razlog za ovo je u osnovi put kojim Turkiye ide i makrostrateški izbor Turkiye. Dezinformacije se pojavljuju kao oblik intervencije kako bi se Turkiye obeshrabrila od ovog makrostrateškog izbora. Iako su dezinformacije problem s kojim se danas intenzivno suočavamo , možemo vidjeti da se to događalo u našoj prošlosti, turskoj modernizaciji i političkoj historiji, također.”

“Nažalost, naša politička historija je historija državnih udara, historija intervencija u politici i demokratskoj političkoj sferi. Kada detaljno pogledate ove intervencije, vidjet ćete da su postojale kampanje lažnih vijesti – kampanja dezinformacija – neposredno prije ovih intervencija."

Altun je naglasio da je istina jedan od glavnih stubova političke borbe turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana od samog početka njegove političke karijere.

TRT Balkan