Volonteri će živjeti u kući od 160 kvadratnih metara, nazvanoj "Mars Dune Alpha".      Foto: Reuters

Četiri volontera započet će prvo testiranje ovog ljeta u istraživačkoj bazi američke svemirske agencije u Houstonu, Teksas, tokom kojeg NASA planira pratiti njihovo fizičko i mentalno zdravlje kako bi bolje razumjeli ljudsku snagu duha u tako dugim periodima izolacije.

Volonteri će živjeti u kući od 160 kvadratnih metara, nazvanoj "Mars Dune Alpha", koja posjeduje dva kupatila, vertikalnu farmu za uzgoj salata, sobu posvećenu medicinskoj njezi, prostor za opuštanje i nekoliko radnih stanica.

Četiri volontera započet će prvo testiranje ovog ljeta u istraživačkoj bazi američke svemirske agencije u Houstonu.     Foto: Reuters

Zračna komora vodi do “vanjske” rekonstrukcije marsovskog okoliša – iako se još uvijek nalazi unutar hangara.

Nekoliko komada opreme koje bi astronauti vjerovatno koristili razbacano je po crvenim pijeskom prekrivenom podu, uključujući meteorološku stanicu, mašinu za proizvodnju cigli i mali staklenik.

Tu je i traka za trčanje po kojoj će volonteri hodati viseći s traka, kako bi oponašali manju gravitaciju crvenog planeta - koja će se koristiti za simuliranje putovanja astronauta, nužnih za prikupljanje uzoraka sa planete kao i izgradnju infrastrukture.

TRT Balkan / agencije