Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će nastaviti da čeka opozicione predstavnike da dođu na razgovore, ali da mu je jasno da oni "žele neke druge stvari".      Foto: AA

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u sredu naveče da je u svakom trenutku spremna da podnese ostavku i da smatra da su parlamentarni izbori izlaz iz krize, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je jasno da će se održati prevremeni izbori, samo je pitanje meseca kada će se dogoditi.

"Računajte da moju ostavku, imate je na stolu", rekla je Brnabić i dodala da je na predsedniku da odluči.

Vučić je rekao da će nastaviti da čeka opozicione predstavnike da dođu na razgovore, ali da mu je jasno da oni žele neke druge stvati.

"Mi ćemo da očekujemo da se na razgovorima pojave neki koji će da pokažu minimum odgovornosti i verujem da ćemo ipak pronaći sagovornike, ako ne idemo na izbore", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Brnabić u Beogradu.

On je dodao i da je spreman da razgovara o raspisivanju još nekih gradskih i opštinskih izbora.

Brnabić je rekla da su izbori jedini način kako se na vlast dolazi u demokratskim društvima, dok je Vučić poručio da "prelazne Vlade neće biti".

Kako je rekao, voleo bi da se na izbore ne ide skoro i to zbog Kosova i najavio da će od naredne nedelje početi da prima na razgovore ljude iz različitih struktura.

Vučić se osvrnuo i na proteste i rekao da razume ljude koji su izašli na ulice na protestu, ali da gaji prezir prema političarima koje ne zanima borba protiv nasilja, već "zloupotreba tragedije koja je pogodila Srbiju".

On je izrazio zahvalnost Srbima sa Kosova što se na miran i dostojanstven način bore za svoja prava, najavljujući da će sa predstavnicima Srpske liste razgovarati od petka do nedelje.

Brnabić: Predat 62.801 komad oružja

Premijerka Srbije Ana Brnabić govorila je na konferenciji za novinare o merama koje je Vlada preduzela posle dve masovne pucnjave u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca da je određeno još 1.200 školskih policajaca, da je pripremljen nacrt zakona kojim se predviđa moratorijum na nošenje vatrenog oružja u roku od dve godine i da su pripremljene izmene krivičnog zakonika.

Ona je rekla da je Ministarstvo unutrašnjih poslova 5. maja krenulo u reviziju dozvola za držanje oružja, da je izvršena kontrola oko 5.500 vlasnika oružja i podneto 116 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nesavesnog čuvanja oružja.

Brnabić je dodala da je obavljena kontrola 46 streljana i da je naloženo 76 mera, a da je utvrđeno da dve streljane ne ispunjavaju uslove za čuvanje oružja, kao i da je predat 62.801 komad oružja, oko 22.000 minsko-eksplozivnih sredstava i više od 2,8 miliona komada municije.

"Razmatraće se odluka o produženju predaje oružja do kraja juna", najavila je premijerka.

Vučić: Povećanja plata i penzija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je povećanje zarada u prosveti za 5,5 odsto od 1. septembra i još 10 odsto od 1. januara, kao i da će toliko povećanje biti za medicinske sestre, dok veruje da će za ostatak javnog sektora država imati snage za ukupno povećanje od oko 11 odsto.

On je dodao da će penzije biti uvećane za 5,5 odsto od 1. oktobar 5,5 odsto i još 14,6 odsto od 1. januara i najavio podelu 10.000 dinara (oko 85 evra) po detetu majkama dece do 16 godina.

TRT Balkan / agencije